Tour-video: Cormet de Roselend- Bourg Saint-Maurice

Op zondag 4 juli wordt de 9e etappe van de Tour de France 2021 verreden. De rit verbindt, over een afstand van net geen 149 km, Cluses (Haute-Savoie) met Tignes (Savoie). In het roadbook van die 9e etappe prijken ondermeer de Côte de Domancy (2e cat.),  de Col de Saisies (1e cat.)  en de Col du Pré.

Deze laatste is de eerste helling buiten categorie van de Tour de France 2021 en tegelijk de springplank naar de bekendere Cormet de Roselend. Via het Lac de Roselend – een stuwmeer – gaat het dan naar de top van de Roselend, die op 1968 meter hoogte ligt. De lengte van deze col bedraagt 5,7 km aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%. Vanaf dan begint de afdaling naar het op een hoogte van 836 meter gelegen Bourg-Saint-Maurice, alvorens de klim naar wintersportoord Tignes in te zetten.

De naam ‘Cormet de Roselend’ zal de wielerliefhebbers onder jullie zeker bekend in de oren klinken. Sinds 1979 wordt de bergpas van 2e categorie regelmatig in het Tour-parcours opgenomen. Dat was vorig jaar nog het geval, toen overschreed de Zwitser Marc Hirschi (Sunweb) als eerste de pashoogte. Mario Aerts (Lotto-Adecco) was in 2002 de enige Belg ooit die als eerste boven op de Roselend passeerde. Nog geen maand geleden passeerde de 7e etappe van de Dauphiné Libéré nog over de Roselend. Het was toen de Texaan Lawson Craddock (EF Pro Cycling) die als eerste bovenkwam.

In september 2019 toerde Frans Mommen door de Franse Alpen. Hieronder zie je zijn onboard-video van de rit over de Cormet de Roselend. De video start bij de passage aan het stuwmeer, na de top van de Roselend volgt de afdaling naar Bourg-Saint-Maurice.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Frans Mommen

 

Geschreven op 4 juli 2021
© Motoren & Toerisme