Tour-video: Col de Soudet

Bij M&T steken we niet onder stoelen of banken dat de wielersport ons inspiratie biedt voor reisartikelen en -video's. En dus volgen we ook een beetje de Tour de France die nu in z'n eerste week zit. De vijfde rit van de Tour de France 2023 speelt zich volledig op het grondgebied van de Franse regio Nouvelle-Aquitaine af en gaat van Pau naar Laruns. De rit van bijna 163 km voert over drie cols waarvan de eerste, de Col de Soudet, er een buiten categorie is. De twee volgende cols zijn de Col d'Ichère (3e cat.) en de Col de Marie Blanque (1e cat.). 

Aangezien de Col de Soudet de enige col buiten categorie is in deze rit richten we ons vizier dan ook op deze bergpas in het département Pyrénées-Atlantiques. We focussen ons vandaag op de westelijke flank van de Col de Soudet, want het is ook die flank die het Tour de France-peloton gaat beklimmen. Tijdens de research voor dit stukje stuitten we op nogal wat tegenstrijdigheden wat het begin van de klim betreft. Hoe dan ook, deze beklimming is er eigenlijk eentje van 2-in-1 aangezien de top van Col de Soucousse ook op de westelijke flank ligt en dat op zo'n 4 kilometer van de top van de Col de Soudet. De top van de Soudet ligt op een pashoogte van 1540 meter. Gaan we ervan uit dat de klim van de Col de Soudet bij het stuwmeer van Saint-Engrâce, gelegen op een hoogte van 427 meter begint - zoals het in het roadbook van de Tour de France staat - dan is de klim 15,1 km lang en dat met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Maar onderweg zijn er volgens het roadbook op sommige stukken uitschieters tot 12,5% stijgingspercentage.

Onze landgenoot Frans Mommen heeft wellicht weinig van die stijgingspercentages aan den lijve ondervonden toen hij begin juli vorig jaar de Col de Soudet 'overwon' in het zadel van z'n KTM 790 Adventure. Bekijk zijn video over de Col de Soudet hieronder.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Frans Mommen

Geschreven op 5 juli 2023
© Motoren & Toerisme