Tour-video: Col de Romme en Col de la Colombière

Het Signal d’Uchon was gisteren alvast een voorsmaakje, maar het betere klimwerk in de Tour de France 2021 start pas in de 8e etappe, die op zaterdag 3 juli tussen Oyonnax en  Grand-Bornand. De rit van 150 km gaat van het département de l’Ain naar de Haute-Savoie. Voor het eerst in de Tour van 2021 staan er in deze etappe beklimmingen van 1e categorie op het programma.

Na twee opwarmertjes (nou ja,..), de Côte de Copponex (3e cat.) en de Côte de Mentonnex-en-Bornes (4e Cat.), begint het echte serieuze klimwerk met de Côte de Mont-Saxonnex (1e Cat.) waarvan de top op 46,8 km van de streep ligt. Maar het zwaartepunt van de etappe bevindt zich ontegensprekelijk in de laatste 37 km.

Col de Romme

Vanaf het dorpje Cluses begint het peloton, of wie er dan aan de kop rijdt, aan de beklimming van de Col de Romme. Deze 8,8 km lange klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,9%. 

Slechts tweemaal lag de Col de Romme al op het Tour-parcours. In 2009 kwam Luxemburger Fränk Schleck (Saxo Bank) als eerste boven op de 1297 meter hoge col aan. De recente passage over de Col de Romme dateert uit 2018, toen overschreed huidig wereldkampioen Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) als eerste de pashoogte. Beide malen fungeerde de Col de Romme als springplank naar de nabijgelegen Col de la Colombière.

Col de la Colombière

Na het plateau(tje) bovenop de Col de Romme volgt de afdaling richting het dorpje Le Reposoir. Het verpozen is echter van korte duur want iets lager, op een hoogte van 977 meter, begint dan de beklimming van de Col de la Colombière. De  7,5 km lange klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%.

In de 8e etappe van de Tour de France 2021 zal ‘La Grande Boucle’ voor de 23e maal over 1617 meter hoge Colombière passeren. Driemaal overschreed een Belg als eerste de top van de Col de la Colombière. In 1980 was dat de betreurde Ludo Loos (Marc-Carlos V.R.D.) in de rit van Morzine naar Prapoutel – Les Sept Laux (die Loos zou winnen). Vlaams-Brabander Mario Aerts (Lotto Adecco) kwam als eerste boven in 2002 en de laatste Belg die in dat exploot lukte was Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) in 2016.

Op 9 september 2019 reeg een andere Belg de beklimming, van zowel de Col de Romme als de Col de la Colombière, aaneen. Frans Mommen deed dat l niet op eigen kracht, maar wel met de pk’s van z’n BMW R 1200 RT. De bovenstaande onboard-video’s zijn dan ook door Frans gemaakt.

 

Tekst: BJ

Foto en Video: YouTube.com/Frans Mommen

 

Geschreven op 3 juli 2021
© Motoren & Toerisme