Toervideo XL: Goldeck Panoramastrasse

Nadat we vorige week een (weliswaar virtueel ritje maakten over de Nockalmstrasse, doen we dat deze week met een zusterweg daarvan: de Goldeck Panoramastrasse. Deze, puur toeristische, weg ligt in Oberkärnten, het westelijke gedeelte van de Oostenrijkse Bundesstaat. De link tussen de Goldeck Panoramastrasse en de Nockalmstrasse zit ‘m in het feit dat beide wegen uitgebaat worden door de Grossglockner Hochalpenstrasse AG (GROHAG).

De Goldeck Panoramastrasse ligt op het grondgebied van de gemeente Stockenboi. Die bereik je via de Tauernautobahn (A10). Stockenboi bestaat uit maar liefst 21 deelgemeenten, al kan je in de praktijk slechts spreken over gehuchtjes. In de grootste van die gehuchten, Zlan, staan de kassa’s van de Goldeck Panoramastrasse. Dan gaat het 14,5 km lang gestaag omhoog. De weg voert aanvankelijk door een bosrijk gebied, eens boven de boomgrens krijg je een mooi uitzicht op de Alpentoppen in de wijde omgeving.  De Panoramastrasse is in geen geval een weg waarop je zomaar kan ‘vlammen’. Daarvoor is het wegdek simpelweg te smal en zitten door de strenge vorst her en der scheuren in het asfalt. Bovendien  lopen er boven de boomgrens koeien los rond, naast en vaak ook op de weg.

De Goldeck Panoramastrasse heeft 10 haarspeldbochten en een maximaal stijgingspercentage van 10%.  De weg eindigt op een hoogte van 1.883 meter aan Parkplatz Seetal. Vandaar uit kan je dan nog wandelingen maken of je kan de kabellift nemen naar skigebied Goldeck, waar de weg zijn naam aan te danken heeft.

In de video hieronder rijdt een BMW S 1000 XR-rijder de 14,5 km lange Goldeck Panaromastrasse op. 

De Goldeck Panoramastrasse is tussen midden mei en midden oktober dagelijks geopend. Tussen 8u30 en 17u00 kan je als motorrijder een ticket van € 8.50 kopen waarmee je de weg op kan.

 

Meer informatie vind je op: www.goldeck-panoramastrasse.at

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Michael Hermanns

Geschreven op 26 augustus 2020
© Motoren & Toerisme