Toervideo XL: Col de Vence

Trouwe lezers, én vooral kijkers, van Toervideo (XL) weten dat we voor deze rubriek regelmatig inspiratie putten uit het Wielrennen. Dat is deze keer niet anders. Deze week staat immers Paris-Nice, of ‘La course au soleil’ op het programma. Héél veel (serieus) klimwerk biedt deze rittenkoers niet, maar tijdens het slotweekend staan er wel een aantal cols van 1e categorie op het routeschema. Op zaterdag is dat ondermeer deze Col de Vence.

Nu, déze Col de Vence is gelegen in het département Alpes-Maritimes en mag je dus niet verwarren met de gelijknamige col in de Isoire. De top van de Col de Vence ligt zo’n 10 kilometer ten noordwesten van de gemeente Vence, die op haar beurt niet te verwarren is met het naburige, schilderachtige dorp Saint-Paul-de-Vence. De col verbindt de vallei van de rivier de Var, met de vallei van de Loup, die ten noordoosten ligt.

Vanuit Vence is de klim naar de op 962 meter gelegen top van de col, net geen 10 km lang. De zuidoostelijke route, die ook zaterdag door de renners gebruikt zal worden, heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%, met uitschieters tot 9%. In de video hieronder zie je de beklimming van de Col de Vence, vanaf de gelijknamige gemeente, aan boord van een Can-Am Spyder.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Chantal Coradini

Geschreven op 10 maart 2020
© Motoren & Toerisme