Toervideo XL: Col de la Colle Saint-Michel

Je kon er de voorbije dagen niet naast kijken, één week na het einde van de Dakar is het internationale autosportseizoen definitief op gang getrokken met de Rallye de Monte-Carlo, de eerste ronde van het WRC (World Rally Championship) 2022. “En dan?”, zullen sommigen onder jullie misschien denken. Wel, net als wielerwedstrijden blijken ook rally’s af en toe een bron van inspiratie voor deze fijne toerrubriek.

De Rallye de Monte-Carlo speelt zich grofweg in het zuid-oosten van Frankrijk af. Monaco mag dan wel aan de boorden van de Middellandse Zee liggen, de eigenlijke rally-actie speelt zich toch in het Franse hinterland af, zeg maar in de regio PACA (Provence-Alpe- Côte d’Azur). Een groot deel van de KP’s van de Rallye de Monte-Carlo ligt dan ook in het département Alpes-de-Haute-Provence.

Voor het eerst in actie in de Rallye de Monte-Carlo, de gloednieuwe M-Sport Ford Puma Hybrid. Foto: Ford Press

Net zoals in de Tour de France heeft ook de Rallye de Monte-Carlo zijn ‘monumenten’. Hét monument van de beroemdste rally ter wereld is ongetwijfeld de ‘Col de Turini’. Deze bergpas zat op donderdagavond al in de 23,25 km lange KP2. Voor de andere bergpassen in het Franse hinterland van ‘Le Monte-Carlo’ geldt dat ze er af en toe in een KP worden opgenomen en dat in functie van het volledige traject.

Zo ging dat ook met de Col de la Colle Saint-Michel waar de rallybolides vandaag overheen zullen stuiven als onderdeel van de KP  9 Le Fugeret-Thorame-Haute (16,90 km). De bergpas die z’n naam dankt aan het onooglijke dorpje la Colle Saint-Michel, lag exact 30 jaar geleden voor het laatste op het ‘Monte’-traject. Absolute wielerconnaisseurs weten misschien nog dat in 2015 de Tour de France ook over de Col de la Colle Saint-Michel passeerde. De passage op de pas in het Massif du Pelat maakte toen deel uit van de 17e etappe tussen Digne-les-Bains en Pra-Loup. Antwerpenaar Serge Pauwels kwam toen als eerste boven op de top van 1.431 meter (col van 2e cat.).

Straks, samen met co-piloot Martijn Wydaeghe, aan het werk in z'n Hyundai i20 N Rally1, op de Col de la Colle Saint-Michel: Thierry Neuville. Foto: Hyundai News

Naar een geschikte toervideo waarin de Col de la Colle Saint-Michel figureert, hoefden we niet lang te zoeken. De Nederlandse ‘groottoerist’ Quint Schellekens reed deze col vorig jaar op met z’n trouwe Honda XL1000 Varadero. Schellekens deed dat toen van west naar oost en begon de beklimming van de Col de la Colle Saint-Michel dus in Thorame-Haute dat in het dal van de Verdon ligt. De rallypiloten rijden straks in de tegenover gestelde richting, maar Schellekens’ video hieronder geeft hoe dan ook een goed beeld van deze minder bekende col.

Tekst: BJ

Foto's: YouTube.com/Quint Schellekens, Ford Europe Press, Hyundai Press

Video: YouTube.com/Quint Schellekens

Geschreven op 22 januari 2022
© Motoren & Toerisme