Toervideo XL: Afdaling van de Timmelsjoch

Midden januari; het Salon is nog bezig en buiten is het grijs en grauw. En dus verlangen er velen onder ons al naar die lange zomerdagen, die nu nog héél ver af lijken. In afwachting, van onze ‘Superdeluxe Alle Toerisme’-editie, die op komst is serveren we jullie de komende dagen al een aantal leuke toervideo’s.

We beginnen redelijk dicht bij huis, in Oostenrijk met de relatief onbekende Timmelsjoch. De Timmelsjoch is een pittiger alternatief voor de Brennerpas en verbindt grosso modo,  Tirol met Südtirol. Of beter gezegd het Ötztal in Oostenrijk met het Passeiertal in Italië.

In de video hieronder rijden we mee met een KTM-rijder, die z’n 1090 Adventure langs de Südrampe (zuidelijke helling) van de Timmelsjoch richting Italië stuurt. Südtirol mag dan Duitstalig zijn dat belet niet dat de Timmelsjoch in het Italiaans gewoon ‘Passo del Rombo’ heet. De pashoogte ligt op 2.474 meter, midden tussen de 3.141 meter hoge Jochköpfl en de 3.082 meter hoge Wurmkogl.

Wie de bergpas aanvat vanaf de Oostenrijkse zijde, komt op 2.175 meter hoogte het Crosspoint gebouw tegen. Daar kan je niet alleen terecht voor een maaltijd, maar je treft er ook Europa’s hoogste motormuseum aan, het zogenaamde ‘Top Mountain Motorcycle Museum’. Het Crosspoint doet ook dienst als begin van het betalende gedeelte van de Timmelsjoch Hochalpenstrasse

De Timmelsjoch Hochalpenstrasse is enkel voor auto’s en motorfietsen toegankelijk. De bergpas is slechts zo’n vijf maanden per jaar geopend (tussen begin juni en einde oktober). Eén passage over de Timmelsjoch (van Oostenrijk naar Italië) kost je € 14. Heen en weer betaal je € 21.

Meer informatie over De Timmelsjoch Hochalpenstrasse, het Crosspoint en het Top Mountain Motorcycle Museum vind je op www.timmelsjoch.com

 

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto en video: YouTube.com/Mr. T

Geschreven op 13 januari 2020
© Motoren & Toerisme