Toervideo: Snaefell Mountain Road

Het eiland Man, in de Ierse Zee, is bekend bij motorrijders van over de hele wereld. Man is immers het decor van het oudste, langste en meteen ook gevaarlijkste racecircuit ter wereld, de Snaefell Mountain Course (ook wel de TT Course genoemd). Gedurende vier weken per jaar staat het eiland helemaal in het teken van stratenraces, dat is zo tijdens de Isle of Man TT (eind mei-begin juni) en de Manx GP, die dit jaar van 21 tot 29 augustus gehouden wordt. En dan zijn er natuurlijk ook nog de kleinere races zoals de Southern 100 of de wedstrijden op het vliegveld van Jurby.

Maar los van al dat motorsportgeweld, is het Isle of Man ook een geweldig eiland om te ontdekken. Meer dan welke andere streek ook in het Verenigd Koninkrijk, oogt Man quintessentially British. Historische bouwwerken, klassieke tram- en spoorwegen (maar liefst zes als we even de paardentram van Douglas meetellen) en het grootste werkende waterrad ter wereld maken van Man een levend openluchtmuseum.

Mount Snaefell

Wie buiten de drukte van de grote racemeetings komt, ontdekt al vlug dat het fijn motorrijden is op Man. In de stadjes en dorpen gelden lokale snelheidslimieten, maar eens je op de ‘Open Road’ bent zijn die er niet meer. Dat is ook zo op de A18, de bekendste weg van het eiland, die Ramsey met Douglas verbindt. Douglas herbergt de Tynwald, en dat is de wetgevende van het Eiland Man en tevens het oudste nog bestaande parlement ter wereld. Daarnaast is Douglas natuurlijk ook het epicentrum van de Isle of Man TT en de Manx GP. In beide evenementen starten en finishen de wedstrijden op die op de A2 ligt.

Het laatste gedeelte van de bijna 61 km lange TT Course, bestaat uit de A18, die in de Manx’ volksmond gewoon als Mountain Road bekend staat. De weg voert dan ook deels over Mount Snaefell, zowat de enige echte berg op Man. De top ervan kan je te voet bereiken, of met de Snaefell Mountain Railroad. Deze spoorweg voor elektrische trams voert van Laxey naar het hoogste pun  Op 621 meter hoogte biedt Snaefell overigens een unieke uitkijk op de Britse eilanden. Als het weer écht meezit, zie je niet alleen het Isle of Man, maar ook delen van de Schotse kust, het Engelse Lake District en het Welshe eiland Anglesey. En dat is dan nog maar aan de oostzijde. Draai je je dan in westelijke richting dan kan je zowel Noord-Ierland, als de Ierse Republiek zien. Maar nogmaals, die vista’s zijn alleen mogelijk als de weersomstandigheden 100% meezitten.

Wat elke dag van het jaar kan, is over de Mountain Road rijden. Redelijk snel na het buiten rijden van Ramsey zie je waarom die weg zowat het kroonjuweel van de TT Course is. Goed asfalt, veel lange en snelle bochten en een doorgaan uitstekende visibiliteit maken van de A18 een ware stuurmansweg. De pashoogte van de A18 bevindt zich op zo’n 420 meter boven de zeespiegel tussen het station Bungalow (van de Snaefell Mountain Railway) en Hailwood’s Height.

In de video hieronder zie je een passage over de Mountain Road, in zuidelijke richting (dus van Ramsey naar Douglas) zoals ook de TT Course loopt. Doorheen het jaar geldt er geen snelheidslimiet op de Mountain Road, maar tijdens de TT  en de Manx GP - tussen trainingen en races door – wordt er sinds enkele jaren wel éénrichtingsverkeer gehandhaafd.

Op www.visitisleofman.com lees je meer over bezienswaardigheden, evenementen en verblijfsmogelijkheden op het Eiland Man.

 

Tekst: BJ

Foto's: Visitisleofman.com

Introfoto en video: YouTube.com/Tim Bird

Geschreven op 17 augustus 2022
© Motoren & Toerisme