Toervideo: Passo Umbrail - Mooier dan de Stelvio?

Wie de actualiteit rond de Giro d’Italia de afgelopen dagen heeft gevolgd weet dat de rittenwedstrijd dit jaar de Stelvio ternauwernood voorbij rijdt. De mythische bergpas, bekend voor z’n haarspeldbochten, tussen Italië en Zwitserland, ligt momenteel nog onder de sneeuw! RCS, de organisatie achter de Giro d’Italia, ging dan maar op zoek naar een alternatief en vond dat in de Passo Umbrail.

De Passo Umbrail is een bergpas die de Italiaanse regio Lombardije met het Zwitserse kanton Graubunden verbindt. Langs de Zwitserse kant begint de pas in het Italiaanstalige  dorpje Santa Ana. Maar Graubunden is een tweetalig kanton vandaar dat de pas ook een Duitse naam heeft en dan heet hij  Wormersjoch.  Eens over de pashoogte van 2501 meter, daal je af richting het Italiaanse skioord Bormio. Mocht die naam je bekend in de oren klinken, dan is dat geen toeval. Bormio organiseerde in het verleden tweemaal het wereldkampioenschap Alpijns skiën en

Het mag een half wonder heten dat de Giro dit jaar de Passo Umbrail aandoet, want de bergpas is een ‘buur’ van de Stelvio. Overigens ligt de Passo Umbrail ook in het Parco nazionale dello Stelvio.

Met z’n pashoogte van 2501 meter is de Passo Umbrail meteen ook de Cima Coppi, of het hoogste punt in de Giro d’Italia. Hoe je, op een motorfiets althans, de Umbrail vanaf de Zwitserse kant bedwingt zie je in de video hieronder van de Engelse influencer BTGMoto. De maker van dit filmpje vond de Umbrail alvast beter dan de Stelvio!

Tekst: Bart Jacobs

Foto en video: Sjaak Kempe en YouTube.com/BTGMoto

Geschreven op 16 mei 2024
© Motoren & Toerisme