Toervideo: Duffey Lake Road

Op druilerige dagen als vandaag kan het bekijken van een zomerse toervideo inspirerend werken. Zeker, als de video in kwestie gefilmd is in een wondermooie regio zoals British Columbia.

De meest westelijke Canadese provincie biedt namelijk een veelvoud aan prachtige stuurwegen, met magnifieke vergezichten op bergen, bossen, meren en rivieren. British Columbia droeg lang het predikaat van kroonkolonie en werd pas in 1871, vier jaar na het ontstaan van de Canadese Confederatie, Canadees grondgebied.

De zuidelijke stad Vancouver is zowat de enige metropool in de hele provincie en vormt dan ook een ideale uitvalbasis voor trips in de wijde omgeving. De Duffey Lake Loop is daarbij een gekende route bij lokale motorrijders. Voor Canadese, en ook een aantal Amerikaanse toerveteranen uit nabij gelegen staten, is de DLR eigenlijk een dagtrip. Maar met 580 km dan wel eentje waarbij het stevig doorpoten is.

Je kan vanuit Vancouver vertrekken en dan via de British Columbia Highway 99 – ook wel de ‘Sea to Sky Highway’ genoemd – noordoostwaarts rijden. Onderweg passeer je dan het bekende skioord Whistler. Dat werd wereldbekend tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 die in Vancouver werden gehouden.

Vanaf Whistler loopt de DLR verder noordoostwaarts, over Pemberton en Mount Currie, naar het Duffey Lakes Provincial Park. Duffey Lake, het meer waaraan deze route haar naam dankt ligt zelf op een hoogte van zo’n 1200 meter. Het regionale district Squamish-Lilloet, zeg maar het arrondissement waarin Whistler, Pemberton en Duffey Lakes Provincial Park liggen is op zich al zo’n 16.353 km² groot. Ter vergelijking: de hele oppervlakte van Vlaanderen beslaat 13.624 km². En dat om maar even de schaalgrootte van British Columbia aan te geven. Vanaf Lillooet gaat het via Provincial Highway 12 opnieuw zuidwaarts. Om ter hoogte van Lytton in Highway 1 over te gaan. Die vormt in British Columbia een onderdeel van de fameuze Trans-Canada Highway, de weg die als levensader van Canada geldt.

De Trans-Canada Highway buigt daarna naar het zuidwesten af, om zo terug op Vancouver af te koersen. In de video hieronder zie je de hoogtepunten van een rit over de Duffey Lake Road vervat in enkele minuten.

 

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Sean Steede

Geschreven op 5 januari 2023
© Motoren & Toerisme