Toervideo: Côte de la Reine

Ook in het najaar is het vaak nog fraai toeren. Wie wil van een klimmetje houdt zet dan best koers richting de Ardennen. Naar het dorpje Houyet, ten oosten van Dinant, bijvoorbeeld. Houyet is in Vlaanderen vooral bekend als startpunt voor een afvaart van de Lesse. Maar het dorp is jaarlijks ook het decor van een heuse course de côte (heuvelklim). Ooit werd deze tak van de racerij in België ook met motorfietsen beoefend, maar dat tijdperk ligt helaas weeral een dikke 20 jaar achter ons. 

Niettemin zijn klimkoersen op vier wielen nog steeds 'alive and kicking' in Wallonië. Een aantal van de crosskarts die steevast aan de start van het ASAF-luik (de Waalse regionale autosportfederatie) van zo'n klim staan, worden overigens door krachtbronnen uit motorfietsen aangedreven. Het deelnemersveld bestaat uit een brede mix van verschillende wagens gaande van bescheiden Citroën AX'jes over BMW's van allerlei pluimage tot heuse proto's en eenzitters (Formule Ford, Formule 3, Formule 3000). Kortom, de petrolhead komt zeker aan z'n trekken.

De 'côte' de beklommen wordt in Houyet is de Côte de la Reine. De klim begint quasi onmiddellijk na het overschrijden van de brug over de Lesse. De weg die over de Côte de la Reine loopt is de N929 die Houyet met Mont-Gauthier verbindt. Verwacht je niet aan het Belgische equivalent van een Hochalpenstrasse of Pyreneeëncol. De klim is 2,6 km lang, en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1% met uitlopers tot 7,2%. De top ligt op 254 en dat betekent dat je in totaal 'slechts' 134 hoogtemeters overbrugd hebt. 

In de nazomer van 2019 passeerde Frans Mommens tijdens een rit op z'n KTM 790 Adventure door Houyet en reed hij over de Côte de la Reine. We laten de video van die passage beginnen aan de spoorwegovergang in Houyet.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Frans Mommens

Video klimkoers Houyet: YouTube.com/Ethuin Xavier

Klimgegevens: Climbfinder.com

Geschreven op 7 september 2021
© Motoren & Toerisme