Toerlijstje: Drie tips voor leuke voorjaarstrips

Met mooier weer in ’t vooruitzicht is het moment gekomen om die eerste serieuze voorjaarsrit in eigen land (of er een beetje buiten) te maken. Hieronder vind je drie tips voor leuke voorjaarstrips die je van Zeeland tot Luxemburg voeren.

 

1. U-bocht door Wallonië – Dinant-Durbuy

Foto: Jorn Urbain

Een grote ‘U’ doorheen Wallonië, dat is kort samengevat deze Dinant-Durbuy. Een rit die klinkt als een (semi)-wielerklassieker. Moest dat het geval zijn, dan was Dinant-Durbuy met z’n meer dan 3500 hoogtemeters meteen ook een stevige kluif. Het 266 km lange traject voert van de geboortestad van Adolphe Sax naar het droomstadje van Marc Coucke. Onderweg steek je rivieren als de Semois en de Ourthe, rijd je voorbij het kasteel van Godfried van Bouillon en het museum van de Slag om de Ardennen.

Route: U-bocht door de Ardennen - Dinant-Durbuy

2. Via Scaldea - Vlissingen-Doornik

Foto: Jorn Urbain

In het voorjaar van 2022 maakte Patrick De Smet een pelgrimstocht langsheen de Schelde. Hij begon z’n pelgrimage aan de monding van de Westerschelde in Vlissingen. Vervolgens ging het via de Westerschelde van Walcheren naar Zeeuws-Vlaanderen en van daar naar Gent. Vanuit de Arteveldestad kronkelt de route stroomopwaarts langs de Schelde richting Doornik.

Route: Via Scaldea - Vlissingen-Doornik

3. Route Royale - Houyet-Namen

Foto: Bob Van Mol

Voor wie het ook in de Ardennen wil zoeken, maar het toch iets korter mag is er de Route Royal. Deze 118 km lange route voert langsheen allerlei landgoederen die één ding gemeen hebben: ze worden allemaal beheerd door de Koninklijke Schenking. Zo passeer je op deze route de kastelen van Villers-sur-Lesse en Modave. De hoogteverschillen in deze rit zijn weliswaar minder uitgesproken dan die van Dinan-Durbuy, maar met een totaal van 1387 hoogtemeters is ze nu ook weer niet bepaald vlak.

Route: Route Royale - Houyet-Namen

Tekst: BJ

Foto's: Jorn Urbain, Bob Van Mol

Geschreven op 26 februari 2024
© Motoren & Toerisme