Toer-video XL: Col du Granon

 

Om het ‘heilige toervuur’ brandend te houden zullen we jullie de komende wintermaanden regelmatig weer Toer-video XL voorschotelen. Iets langere toervideo’s die op fraaie trajecten over de hele wereld zijn gefilmd.

Voor de eerste Toer-video XL van 2021-2022 moesten we niet lang naar inspiratie zoeken. Bij de officiële presentatie van de Tour de France 2022 van vorige week viel de naam van een Alpen-col die ons onbekend in de oren klonk: de Col du Granon. Logisch want de laatste maal dat de Col du Granon in het rittenschema van de Tour de France opgenomen werd, dateert al van 1986.

Op woensdag 13 juli 2022 zal rit 11 van de Tour de France worden verreden tussen Albertville en de Col du Granon. Dat betekent dus dat de ‘arrivée’ bovenop de 2413 meter hoge Col du Granon ligt.  Het Tour-peloton zal de Col du Granon vanaf de westkant beklimmen, via de D234. Aan de oostelijke zijde van de Granon ligt er ook een weg, maar die is onverhard.

Met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2% over 11,3 km en een pashoogte van 2.413 meter is de Col du Granon geen makkelijke klim. Bij de laatste passage in de Tour de France van 1986 werd de Granon dan ook als ‘hors catégorie’ geklasseerd. De rit werd toen gewonnen door de Spanjaard Eduardo Chozas (Teka). Het was overigens in diezelfde rit dat de uiteindelijke Tour-winaar Greg Lemond (VS) de gele leiderstrui zou overnemen van z’n ploeggenoot bij La Vie claire – Radar, Bernard Hinault.

Alhoewel de Col du Granon dus de rol van scherprechter vervulde in de Tour de France van 1986, raakte hij in de loop der jaren in de vergetelheid. En dat wil ook zeggen dat hij relatief onbekend is bij het publiek. Overigens hangt er een zekere flou artistique rond deze col. Zo bedraagt de pashoogte van de Granon volgens Tour-organisator ASO en wikipedia, 2.413 meter (Er staan officiële bordjes met datzelfde getal op de top van de col), maar volgens die andere grote bron voor beklimmingen, Climbfinder, ligt de top op 2.404 meter. Hoe dan ook, de ‘herontdekking’ van deze Col du Granon biedt voor de liefhebbers van de betere Alpencols weer extra toermogelijkheden. Bij wie het nu al zou gaan kriebelen, moet weten dat hij of zij zich moet haasten om nog dit najaar de Col du Granon te ‘bedwingen’. Tussen november én mei is de col immers afgesloten voor alle verkeer.

De enige echt bruikbare toervideo die we van de Col du Granon vonden is er een gemaakt door een landgenoot. Nick DC beklom vorig najaar de Granon in het zadel van z’n BMW S 1000 R.

Tekst: BJ

Foto's en video: YouTube.com/NickDC11

Geschreven op 19 oktober 2021
© Motoren & Toerisme