Tech: Ducati Multistrada V4 wordt eerste motorfiets met radar

Op het moment van dit schrijven is Ducati net begonnen met de productie van de pre-serie van de nieuwe Multistrada V4. Op foto's van de volledige motorfiets is het nog wachten tot begin november, dan pas zal Ducati de Multistrada V4 officieel voorstellen. Wat we wel al mogen weten van Ducati's allroad vlaggenschip is dat hij met radar uitgerust zal zijn en dat zowel voor- als achteraan. Ducati had reeds langer interesse in het toepassen van radar-technologie op motorfietsen. Reeds in 2016 ging het daarvoor een samenwerking aan met de befaamde Politecnico di Milano, Italië's meest vooraanstaande technische universiteit. 

Uiteindelijk werd de productieversie van de radar samen met technisch partner Bosch ontwikkeld. Het is ook Bosch dat de radartoestellen zal gaan produceren. Elke radar heeft compacte afmetingen (70 x 60 x 28 mm, vergelijkbaar met een moderne actiecamera) en is met een gewicht van slechts 190 gram perfect te integreren in de motorfiets.

De radar aan de voorzijde van de Multistrada V4 regelt de werking van de ACC (Adaptive Cruise Control), die door middel van gecontroleerd remmen en optrekken automatisch de afstand (instelbaar op vier niveaus) tot andere voertuigen aanpast bij een snelheid tussen 30 en 160 km/u. Dit van auto's afgeleide systeem is geëvolueerd en ontwikkeld volgens de dynamiek en de ergonomie van een tweewielervoertuig. Met name de invloed van het systeem op de vertraging en de acceleratie is beperkt om ervoor te zorgen dat de rijder het voertuig in elke situatie onder controle kan houden. Het systeem maakt het mogelijk om comfortabeler te rijden, vooral op lange snelwegritten.

De achterste radar daarentegen is in staat om voertuigen te detecteren en te rapporteren die zich in de zogenaamde dode hoek bevinden, d.w.z. het gebied dat niet zichtbaar is, noch direct door de rijder, noch via de achteruitkijkspiegel. Het BSD-systeem (Blind Spot Detection) signaleert ook het naderen van voertuigen met hoge snelheid van achteren.

 

Bron: persbericht Ducati

Foto's: Ducati

Geschreven op 6 oktober 2020
© Motoren & Toerisme