Tech: Actieve cruise-controle op komst bij BMW Motorrad

Ontspannen cruisen met actieve cruise-controle, zonder je snelheid te moeten aanpassen aan het voertuig voor je – al jaren een realiteit in auto’s, maar nog steeds niet de standaard op de huidige generatie motorfietsen. Maar met de introductie van een actief cruise-controle-systeeem (ACC) wil BMW Motorrad daar spoedig verandering in brengen. Daarmee zal BMW motorrijders een compleet nieuwe, comfortabele rij-ervaring kunnen bieden.

BMW Motorrads ACC-systeem is met één knop te bedienen.

ACC is een nieuw rijhulp-systeem dat door BMW Motorrad, samen met partner Bosch, werd ontwikkeld. De veel jaren ervaring die beide bedrijven inzake rijhulp-systemen voor personenwagens opdeden worden nu hier selectief worden gebruikt en ingezet voor toepassingen op motorfietsen. Het nieuwe ACC-systeem biedt de veeleisende toer-motorrijder maximaal comfort door de, door de rijder gekozen snelheid en afstand tot het voertuig ervoor, automatisch te regelen. Het systeem past de snelheid automatisch aan wanneer de afstand tot het voorliggende voertuig vermindert en houdt zich dan aan de door de rijder gekozen afstand. Die afstand kan over drie verschillende lengten variëren.  Zowel de kruissnelheid als de afstand tot het voorliggende voertuig kan makkelijk ingesteld worden via een knop. De individuele instellingen worden weergegeven op het TFT-dashboard. Het nieuwe BMW Motorrad ACC-systeem heeft twee instelbare controle-modi: comfortabel of dynamisch, waardoor het accelereren en vertragen naargelang de gekozen karakteristiek gebeurt.  De afstandscontrole kan overigens gedeactiveerd worden zodat de rijder in staat is om het dynamische cruise-controle-systeem te gebruiken.

De afstand tot de voorliggende voertuig is instelbaar in het ACC-systeem.

Bij het nemen van bochten reduceert het ACC automatisch de snelheid, indien dat nodig is en wordt een comfortabele hellingshoek aangehouden. Bij een toenemende hellingshoek wordt de dynamica van het remmen en accelereren beperkt en dat om een rijbare stabiliteit te kunnen verzekeren en de rijder niet te verrassen door abrupt remmen of accelereren. Het BMW Motorrad ACC is een rijhulpmiddel dat de verantwoordelijkheid bij de rijder houdt en hem in staat stelt om ten allen tijde te interveniëren. Dat is belangrijk omdat het nieuwe ACC-systeem alleen reageert op bewegende voertuigen. Stilstaande voertuigen – zoals aan de start van een file – worden niet in acht genomen door het systeem. In die gevallen is het aan de rijder om zelf te remmen.  

BMW Motorrad geeft voorlopig nog geen introductiedatum voor het ACC-systeem vrij. Maar wij verwachten alvast dat het systeem z'n intrede zal maken op de grote modellen (S 1000 R, S 1000 XR, R 1250 GS, R 1250 RT, K 1600,...) voor modeljaar 2021.

 

Foto's: BMW Motorrad Press

Geschreven op 30 juni 2020
© Motoren & Toerisme