Sportnieuws: Xavier Siméon wereldkampioen Endurance!

Reeds voor de finale van het WK Endurance in Estoril had het Suzuki Endurance Racing Team (SERT) de beste kaarten in handen. Het team bestaande uit onze landgenoot Xavier Siméon en de Fransen Gregg Black en Etienne Masson trok met een comfortabele voorsprong naar Estoril. Tijdens de Estoril 12H nam het SERT geen enkel risico en speelde het ‘à la réguliere’. Een vierde plaats, achter winnaars Yamaha Austria Racing Team, F.C.C. TSR Honda en Wojcik Racing Yamaha volstond voor SERT, om de wereldtitel binnen te halen.

Het Suzuki Endurance Racing Team op het eindpodium in Estoril. Met vlnr Gregg Black, Etienne Masson, teammanager Damien Saulnier en Xavier Siméon.

Suzuki-familie

De wereldtitel komt er al vroeg in de Endurance-carrière van Xavier Siméon. De Brusselaar maakte in januari z’n overstap naar SERT bekend en dat na een handvol wedstrijden bij het Franse privé-team Viltais Experience Yamaha. Oorspronkelijk zou Siméon dit jaar ook de Bol d’Or en de Suzuka 8 Hours rijden met SERT maar die wedstrijden verdwenen door de coronacrisis van de kalender. Voor de 31-jarige Brusselaar is de Endurance wereldtitel zijn derde, en tot nog toe grootste internationale titel nadat hij eerder ook al het EK Superstock 600 (in 2006) en de FIM Superstock 1000 Cup (in 2009) won.  De eerste van die twee Superstock-titels boekte Siméon, overigens ook op een door Alstare gerunde Suzuki (GSX-R 600).

Het merk uit Hammamatsu zit Siméon waarschijnlijk in het bloed. Vader Michel was niet alleen jarenlang Suzuki-concessionaris in Oudergem, maar verdedigde ook de wit/blauwe kleuren op de Belgische racecircuits. Bovendien won hij in 1987, samen met de latere wereldkampioenen Hervé Moineau en Bruno Le Bihan, de 24 Heures de Liège op een door SERT gerunde  GSX-R 750.

Bij SERT kwam Xavier Siméon in één van de beste endurance-teams ter wereld terecht.

IJzersterke reputatie

Het in Le Mans gevestigde Suzuki Endurance Racing Team, is Suzuki’s officiële fabrieksteam en heeft een ijzersterke reputatie in de discipline. De titel van het seizoen 2019-2020 was al de 16e  wereldtitel voor het Franse team, dat in de jaren '80 en jaren '90 ook wereldtitels boekte met de GS 1000 en de GSX-R 750. Bij de eerste wereldtitel van SERT, in het seizoen 1983, was ook een Belgische rijder betrokken: Luikenaar Richard Hubin.

 

Xavier Siméon combineert z'n campagne in het WK Endurance met een seizoen in de MotoE, waar hij voor het LCR-team van Lucio Cechinello uitkomt.

Belgische inbreng

Siméon is de vijfde Belgische rijder die wereldkampioen Endurance wordt, na Richard Hubin (1983), Stéphane Mertens (1995), Albert Aerts en Laurent Naveau (2001). Aerts en Naveau werden in 2001 overigens wereldkampioen met het Wim Motors Racing-team. Het Oost-Vlaamse Honda-team was het enige Belgische team dat ooit de wereldtitel Endurance kon winnen.

 

Tekst: BJ

Foto’s: Suzuki Racing/David Reygndeau

Geschreven op 28 september 2020
© Motoren & Toerisme