Sportnieuws: WK Endurance vanaf 2022 terug op Spa-Francorchamps

Enkele weken nadat het circuit van Spa-Francorchamps een lening van het Waalse gewest kreeg om infrastructuurwerken uit te voeren – met het oog op een terugkeer van het WK Endurance en de MotoGP – heeft het al een contract voor het uithoudingskampioenschap op zak. Vanaf 2022 zal het circuit terug op de WK-kalender prijken.

De 24 Heures de Liège, stond tussen 1973 en 2003 op de WK-kalender. Al gold dat niet elk jaar en werd één editie zelfs op het circuit van Zolder verreden. Vanaf juni 2022 zal Spa-Francorchamps opnieuw op de kalender van het WK Endurance staan. De ’24H Spa Motos’, zal volgens WK-promotor Eurosport Events, zonder twijfel de zwaarste en meest opwindende wedstrijd op de kalender worden en dat vanwege de snelle en gevarieerde aard van het circuit.

De nieuwe 24H Spa Motos zal een uniek, nieuw en innovatief, formaat krijgen. De etmaalrace zal na zonsondergang,op vrijdagavond om 22u00 van start gaan om op zaterdagavond te finishen. Zondag zal dan volledig gewijd worden aan de fans. De deelnemende merken van het WK Endurance zullen 10.000 klanten mogen uitnodigen om een paar rondjes op het circuit van Spa-Francorchamps te mogen afleggen in het gezelschap van de EWC-toppers.

De 24H Spa Motos zal deel uitmaken van het FIM EWC (Endurance World Championship) seizoen 2021-2022. Naast de etmaalrace in de Ardennen, zullen ook de 24H du Mans Motos, de Bol d’Or (beiden in Frankrijk), de Sepang 8 Hours (die in de winter zal plaats vinden) en de Suzuka 8 Hours. Dat wijst er op dat de races op de Slovakiaring en Oschersleben – die op de huidige WK-kalender staan – geen toekomst meer hebben in het WK Endurance.

Volgens WK-promotor Eurosport Events zullen de 24H Spa Motos een sleutelrol gaan spelen in het WK Endurance. Het nieuwe evenement zal de competiviteit van het kampioenschap verder opdrijven, nieuwe rijders aantrekken en het DNA van het WK Endurance, als absolute maatstaf als het op uitdagende wedstrijden voor rijders, teams en macheines aankomt, verder versterken.

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto: 6 Heures de Spa Moto

Video: YouTube/FIM EWC

Geschreven op 15 mei 2019
© Motoren & Toerisme