Sportnieuws: Voortbestaan Motorcrosscentrum Lommel bedreigd

Als de Vlaamse Overheid de geluidsnormen die ze vooropstelt strikt toepast, moet het motorcrosscircuit van Lommel vanaf 1 januari volgend jaar de deuren sluiten.

Sportief gaat het de Belgische motorcross voor de wind, maar op het vlak van accomodaties blijft de malaise voortduren. Erger nog, nu is ook het Stedelijk Motorcrosscentrum in Lommel in z'n voortbestaan bedreigd. Lommel is sinds 2014 de thuishaven voor de Belgische ronde van het WK Motorcross en ook het WK Zijspancross doet de 'zandbak' op het immense industrieterrein van de Maatheide jaarlijks aan. 

Aan de grondslag van de bedreiging liggen de strengere voorwaarden die het circuit afgelopen voorjaar opgelegd kreeg. Aan Het Belang van Limburg zei voormalig GP-crosser en voorzitter van de vzw achter het circuit Jaak Van Velthoven dat de strenge geluidsnorm van 113 dB op het circuit niet gehaald werd. Op z'n recent congres stelde de internationale motorsportbond FIM de geluidsnorm voor MX-circuits voor de komende jaren in op 114 dB. Maar de Vlaamse overheid gaat daar niet in mee en legt vanaf volgend jaar zelfs een nieuwe norm van 112 dB op. Die norm zou concreet kunnen betekenen dat het circuit vanaf 1 januari 2024 z'n deuren moet sluiten. Het doorgaan van de Belgische GP op het circuit zou volgens GP-organisator (en Belgisch MX-bondscoach) Johan Boonen echter niet in gevaar komen. 

De toekomst van het Stedelijk Motorcrosscentrum ligt nu in de handen van bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA). Zij kan beslissen om de huidige vergunning te schorsen en de vorige (met een geluidsnorm van 113,9 dB) te hanteren tot de provincie Limburg een definitieve beslissing neemt. 

 

Tekst: BJ

Bron: Het Belang Van Limburg

Foto: KTM Media Library/Ray Archer

Geschreven op 13 december 2023
© Motoren & Toerisme