Sportnieuws: Verslag Van Zon Spint-series Zolder

De tweede wedstrijddag van de 2020 Van Zon Sprint Series vond donderdag 27 augustus plaats op Circuit Zolder.

De Van Zon Sprint Series is een Vlaams Kampioenschap dat door Motorsport School Zolder wordt georganiseerd en dat vanaf 2020 ook wordt ondersteund door Motorsport Vlaanderen.  

Het individuele kampioenschap wordt in 2 klassen verreden:

  • Sprint races voor amateurrijders die van vrij rijden naar races willen opstappen, richting Belgisch kampioenschap of andere Kampioenschappen. Dit is de Cup Series “Vlaams Kampioenschap
  • Sprint races voor ervaren racers waarin de wedstrijden starten middels een GP-start met lichten, de Supercup Series “Open Vlaams Kampioenschap

 

Supercup Race 1

Tijdens de kwalificaties van de Supercup ging het er hard aan toe op Circuit Zolder ondanks de lage temperaturen. In de eerste trainingssessie was het Nicky De Wit voor Yan Ancia en Sander Claessen. Tijdens de tweede kwalificatie was Yan Ancia de snelste met een tijd van 1:34:973, gevolgd door Nicky De Wit met 1:35:025 en Sander Claessen met 1:36:293.

De drie mensen die van de eerste rij startten, trokken meteen een gat weg van de andere coureurs en reden tot aan het podium met toch een spannende laatste bocht waarin De Wit de tweede plaats afhield van Claessen. “Het was een super koers. Ik ben blij dat ik op dit niveau kan rijden” – zei De Wit. Bij Claessen klonk het instemmend: “Heel tevreden over de race en hoe hij gelopen is. Enkel een remfoutje gedaan tijdens de 6de lap en daardoor heb ik naast de 2de plaats gegrepen. Maar overall tevreden met de race. Mijn persoonlijke besttijd heb ik verbeterd tijdens de wedstrijd”.

Yan Ancia won de eerste race van de Supercup.

Op de vierde plaats treffen we Denny Lannoo, die als lone rider de race uitreed, gevolgd door 2 rijders die uit het middenveld waren vertrokken: Vincent van Melderen (p10 tot P5) en Wouter Aelterman (p16 tot p6).

In de Supersport klasse was het heel spannend tussen Gian Mertens en Kenny Meersman, die respectievelijk als eerste een tweede eindigden, gevolgd door Jordi Nys. Volgens Meersman “een goede race met een sterke start. Zeker een ideale training voor het BK volgend weekend!”.

Cup Race 1

Kenny Gesios had zich als snelste gekwalificeerd in de Cup Superbike klasse met een 1:40:267. Op de tweede plaats vertrok Edouard Struyven op zijn BMW S1000RR na een beste kwalificatietijd van 1:40:351, gevolgd door Carlo Briers en Stijn Bytebier.

De eerste vier laps reed Gesios op kop met Briers op de hielen. In ronde vijf deed Briers een succesvolle inhaalpoging en bleef de leider gedurende 4 laps, vechtende met Struyven en Bytebier tot en met de laatste spannende ronde. Daarin nam Struyven de kop met een sucessvolle inhaalactie in de ziekenhuisbocht. “Het is mijn 2de race met die motor, en ik ben super tevreden. Van een start op P4  naar een finish op P1! Super spannende race met de andere 2 piloten aan de kop”- zei Bytebier. -“Het was een leuke race, maar ik had liefst eerste geweest. Ik heb me goed geamuseerd, maar helaas twee plaatsen afgegeven in de laatste ronde”, bekende Briers.

De jongens van de Cup Series beginnen aan hun formatieronde.

In de Supersport klasse was het Dries Hoebers die domineerde. Hij startte als tiende op de grid en werd negende in het algemeen klassement en nam de winst in de Supersport klasse. Sonja Dupont, van de CPF ladies, startte op P15 en won vier plaatsen tijdens de wedstrijd om uiteindelijk als elfde algemeen en tweede in de Supersport klasse te eindigen. Ben Raymaekers vervolledigde het Supersport podium en verklaarde dat “het een leuke race met vrienden was”. Voor Hoebers, was het zijn eerste overwinning! “Had ik niet verwacht!”- zei Hoebers – “We hebben met BCM de setup van de motor vanmorgen veranderd, en ik was direct sneller”

Supercup Race 2

Het trio dat vanop de eerste rij startte, Ancia, De Wit en Claessen, legde er danig de pees op en bouwde al snel een voorsprong uit op de rest van het pak. Claessen nam al in de eerste lap de 2de plaats van De Wit over. “De tweede race ging veel beter dan de eerste”- verklaarde Claessens - “Ik kijk al uit naar de volgende wedstrijd.” Voor De Wit was ook een spannende race: “we hadden een technisch probleem aan de motor ten einde van de 1ste race, maar we hebben het kunnen oplossen en de motor was perfect voor de 2de. Ik heb mijn PB nog verbeterd! Ik ben heel tevreden!”.

Na de 4de lap werd de wedstrijd met rood afgevlagd wegens een valpartij in de Bianchi bocht – Riders ok! - waardoor Ancia met een 2de overwinning naar huis ging. Het podium werd vervolledigd door Claessen op de 2de plaats en De Wit als 3de. Denny Lannoo en Raoul Troisfontaine maakten de top 5 vol.

Nicky De Wit op weg naar de 2e plaats in de Supercup.

In de 600 klasse was het dit keer Kenny Meersman die de 600cc overwinning pakte, gevolgd door Gian Mertens. Jordi Nys mocht de trofee voor de derde plaats mee naar huis nemen “Het was leuk”-verklaarde Nys “Natuurlijk wil ik meer, maar in mijn 3de racejaar ben ik heel tevreden met deze resultaten en rijden in Zolder is altijd leuk

 

Start in de Supercup-klasse met op de eerste startrij (vlnr): Yan Ancia (BMW), Nicky De Wit (Kawasaki) en Sander Claessen. (Aprilia)

Cup Race 2

Zelfde beeld als in race 1 waarbij Struyven, Briers en Bytebier een stevig robbertje uitvochten, maar in tegenstelling tot race 1 was het nu Briers die aan het langste eind trok. Hij klopte Struyven met een verschil van 2’633 sec. “Het was superleuk”-zei de winnaar- “Ik ben blij met mijn eerste overwinning. Het was spannend en ik heb een gat kunnen creëren met de tweede”. Volgens Struyven wordt het Kampioenschap met die resultaten heel spannend. De laatste koers op 5 september in Zolder gaan Briers en hijzelf vechten voor het kampioenschap “Ik ben blij voor mijn vriend, het is zijn eerste overwinning en dit betekent dat we tegen elkaar gaan strijden tot in de laatste ronde voor de kampioenstitel”. Stijn Bytebier hield Kenny Gesios af in de strijd om de derde plaats.

Het podium in de 600-klasse met (vlnr). Ben Raeymaekers (3e), Dries Houbers (Winnaar) en snelle dame Sonja Dupont (2e).

Net zoals in de eerste race reed Dries Hoebers naar de eerste plaats bij de 600. Plaats 2 ging weer naar Sonja Dupont, die in het algemeen klassement op haar Yamaha R6 als 10de eindigde. “Ik startte als 4de, en ben dus tevreden met die 2de plaats maar ik ben niet content met mijn rondetijden vandaag. Ik weet dat ik sneller kan” verklaarde Dupont. Ben Raymaekers mocht als derde mee op het podium.

De volgende race van de Van Zon Sprint series is de finale van het Kampioenschap en vindt plaats op Circuit Zolder op zaterdag 5 september en de races voor de Supercup tellen ook voor het Belgisch Kampioenschap.

 

Tekst: Motorsportschool Zolder/Nora Berecoechea

Foto's: Motorsportschool Zolder/actiefoto.be

Geschreven op 1 september 2020
© Motoren & Toerisme