Sportnieuws: TT-legende John McGuinness terug op Honda!

Meer dan vier jaar na de pijnlijke scheiding tussen John McGuinness en Honda Racing UK, zijn de legendarische 'real roads'-racer en het Britse importeurs-team terug met elkaar herenigd. Wat eind 2016 nog aangekondigd werd als een droomhuwelijk, en een dream team (met Guy Martin als teamgenoot), eindigde tijdens de NorthWest 200 van 2017 in een nachtmerrie. McGuinness kwam tijdens de trainingen voor de Noord-Ierse wedstrijd ten val en liep daarbij zware verwondingen aan de ruggenwervels, ribben en rechter onderbeen op. De oorzaak bleek achteraf een fout in de elektronica van de Fireblade te zijn. Een fout die Honda Racing UK ook toegaf. Maar de scheiding tussen het gevierde team en McGuinness leek finaal. Helemaal dicht ging de deur, tussen de 23-voudige TT-winnaar en Honda, nooit. Zelfs toen hij tijdens de TT van 2019 voor Norton uitkwam in de Superbike-races, werkte hij de Supersport 600-races op een Honda CBR600RR af (van het Padgett's Racing-team). 

Gisteren kondigde Honda Racing UK de terugkeer van McGuinness naar de oude stal aan. De timing is geen toeval, want zaterdag begint Motorcycle LIVE in het National Exhibition Centre en dat is de belangrijkste motorbeurs van het VK. Bovendien viert Honda volgend jaar de 30e verjaardag van de legendarische Fireblade en daarom wil men wellicht een grote naam op de CBR1000RR-R Fireblade SP hebben. De link tussen McGuinness en de Fireblade is dan ook sterk. De man uit Morecambe (Lancashire) was verantwoordelijk voor maar liefst 12 van de in totaal 20 TT-zeges op een Fireblade.  

Opmerkelijk is ook dat McGuinness volgend jaar op z'n 50e (!) in z'n 100e TT-race zal starten. McGuinness zal tijdens de North West 200 en de Isle of Man TT met de Fireblade zowel in de Superstock- als de Superbike-klasse uitkomen. Z'n teamgenoot in het officiële Britse Honda-team wordt de Noord-Ierse BSB-rijder Glenn Irwin. 

 

Tekst: BJ

Bron en foto's: Honda Racing UK

Geschreven op 2 december 2021
© Motoren & Toerisme