Sportnieuws: Rossi straks in Belgische dienst?

Alhoewel Valentino Rossi tijdens z'n motorsport-carrière veel Belgische fans had, heeft de Italiaanse MotoGP-legende nooit een band met ons land gehad. Daar zou vanaf volgend jaar weleens verandering in kunnen komen. De Italiaan testte de afgelopen dagen namelijk in Valencia met een Audi R8 LMS Evo GT3-wagen van WRT. Het zeer succesvolle team uit Saint-Ghislain (nabij Mons) behaalde ook dit seizoen weer een pak titels waaronder de rijders en constructeurstitel in de LMP2-klasse van het FIA WEC. Of beter gezegd, de tweede divisie van het WK Endurance voor auto's... Op het circuit waar Rossi nog geen maand geleden de allerlaatste MotoGP-race uit z'n carrière reed kon hij aan het Belgische team en de dikke auto wennen. Een formele overeenkomst tussen Rossi en het Belgische Audi-team is er nog niet, maar als alles goed gaat zou hij volgend jaar voor WRT in de GT World Challenge Europe aantreden. Voorlopig zou Rossi door de FIA een 'silver'-status opgeplakt krijgen, maar WRT-teambaas Vincent Vosse maakt er geen geheim van dat hij de Italiaan liefst in de Pro-klasse zou zin uitkomen.

 

Rossi in gesprek met WRT-teambaas Vincent Vosse. Foto: WRT

De eventuele keuze van Rossi voor een Audi-team is niet alleen aan de affiniteit tussen het Duitse automerk en Ducati (waar z'n eigen VR46-team van volgend jaar op uit zal komen) gelieerd. WRT geldt immers als de absolute referentie en haalde dit jaar zowel de team-als rijderstitel (met  Belgen Dries Vanthoor en Charles Weerts) in de felbevochten GT World Challenge Europe. Wordt de deal tussen Rossi en WRT realiteit dan zien we hem eind juli volgend jaar op Spa-Francorchamps in de TotalEnergies 24 Hours of Spa, de belangrijkste GT3-race ter wereld.

Rossi begin dit jaar aan het werk in de Ferrari 488 GT3 van Kessel Racing in de Gulf 12 Hours. Foto: Automobili Ferrari

Rossi kondigde al langer aan dat hij na z'n carrière op twee wielen ook graag nog een tijdje op vier wielen zou blijven racen. Ambitieus als hij is, mikt hij daarbij op wat voor hem (op zijn leeftijd) nog het hoogst haalbare is: de 24 Heures du Mans. Of een deelname aan 's werelds bekendste etmaalrace al voor volgend jaar is, is nog niet duidelijk. Maar een plaatsje in één van de twee Oreca 07 LMP2-wagens van WRT zou voor alle partijen een behoorlijke publicitaire coup betekenen. Maar dan moet Rossi in de komende eerst wel bewijzen dat hij de snelheid heeft. Al lijkt ons dat zeker niet onoverkomelijk. Midden januari staat Rossi's volgende autorace op het programma, dan neemt hij net als vorig jaar deel aan de Gulf 12 Hours in een Ferrari 488 GT3 EVO van het Italiaans-Zwitserse Kessel Racing. 

 

Tekst:BJ

Foto's: WRT, Automobili Ferrari

Geschreven op 10 december 2021
© Motoren & Toerisme