Sportnieuws: Rins geeft Suzuki passend afscheidscadeau

Met een klinkende zege in de GP van Valencia, de laatste van het seizoen 2022, bedankte Alex Rins werkgever Suzuki. De wegen van de Spaanse rijder en de Japanse fabriek scheiden nu na zes jaar. Suzuki kondigde begin mei al z'n afscheid van de MotoGP aan en zal vanaf volgend seizoen ook niet meer officieel in het WK Endurance uitkomen. De constructeur wil zich de komende jaren vooral gaan focussen op de ontwikkeling van nieuwe wegmotoren.

Nadat Suzuki de rijders - naast Rins kwam ook diens landgenoot Joan Mir in de MotoGP voor het merk uit - en de overige teamleden meteen na de Franse GP had ingelicht over hun toekomstplannen, belandden de rijders in een sukkelstraatje. Het extra-sportieve, versta de zoektocht naar een nieuw zitje voor het seizoen 2023, leek de overhand te nemen op het sportieve. Mir, die zich in 2020 nog verrassend tot wereldkampioen kroonde op de Suzuki GSX-RR, raakte zelfs geblesseerd en moest meerdere GP's 'uitzitten'. 

Rins won vorige maand op schitterende wijze de GP van Australië op Phillip Island.

In de eindfase van het seizoen zou Rins echter z'n focus herwinnen. In een zeer spannende GP van Australië op het snelle circuit van Phillip Island wist de Suzuki-rijder, Marc Marquez (Honda) en de latere wereldkampioen Francesco Bagnaia te kloppen. Een week later werd Rins vijfde in Maleisië, al had er ook daar meer in kunnen zitten. In de GP van Valencia wist Rins zich, vertrekkende vanaf een vijfde startplaats, zich meteen naar voren te knokken. De Catalaan zou de leiding niet meer afstaan en bezorgde Suzuki op die manier dus een gepast afscheidscadeau.

Zowel Alex Rins als Joan Mir zullen ook in 2023 in de MotoGP actief blijven. Rins gaat aan de slag bij LCR Honda, terwijl Joan Mir de teamgenoot van Marc Marquez wordt in het Repsol Honda-fabrieksteam.

 

Foto's: Suzuki Racing

Tekst: BJ

Geschreven op 7 november 2022
© Motoren & Toerisme