Sportnieuws: KMC Mol maakt zich op voor eeuwfeest

De grootste motorsportclub van de Kempen, KMC Mol, mag dit jaar honderd kaarsjes uitblazen. KMC Mol is al sinds het einde van de jaren ’40 de club achter de befaamde Internationale Motorcross van de Keiheuvel in Balen. De club viert z’n jubileum met een goedgevuld verlengd wedstrijdweekend en een unieke tentoonstelling.

 

Sportief Halfoogst-weekend

Dit jaar vieren ze aan de 17e Escadrille Lichtvliegwezenlaan – de straat die langsheen de befaamde Kempense duinenvlakte loopt – een kleine week feest. Het begint allemaal op vrijdag 11 augustus met de motorinstapdag. KMC Mol speelt al bijna 20 jaar een pioniersrol op dit vlak en liet in al die jaren honderden kinderen kennismaken met motorcross, maar ook met quads, buggies en mountainbikes.

Het weekend van 12 en 13 augustus staat dan weer volledig in het teken van de amateurmotorcross. Op zaterdag komen de jeugdrijders van de JMS in actie, op zondag is het dan de beurt aan hun volwassen tegenhangers van zusterfederatie VLM.

Belgische MX2-toppers als publiekstrekkers

Na een dagje rust voor organisatoren en vrijwilligers wordt het lange feestweekend dan op dinsdag 15 augustus afgesloten met de befaamde internationale Halfoogst-klassieker. Dit jaar is KMC Mol er opnieuw in geslaagd om een interessant deelnemersveld voor haar Internationale Motorcross aan te trekken.

De aandacht zal dit jaar vooral naar de Inters 250cc uitgaan, waarin de vier Belgische toppers uit het WK MX2 uitkomen. Naast de GP van België op de Heeserbergen in Lommel is de Int. MX van de Keiheuvel de enige Belgische wedstrijd waarin je Jago Geerts, Liam Everts en Lucas en Sacha Coenen tegelijkertijd aan het werk kan zien.

Met Andrea Adamo (Red Bull KTM) Kay de Wolf, Roan Van de Moosdijk (beiden Nestaan Husqvarna),  Thibault Benistant en Rick Elzinga (beiden Monster Energy Yamaha) contracteerde KMC Mol ook enige buitenlandse smaakmakers die het de Belgische jongeren moeilijk moeten maken.

Bij de Inters 500cc (het Belgische equivalent van de MXGP – dus met 450cc motorfietsen) neemt record-GP-winnaar Jeffrey Herlings het op tegen een aantal collega’s waaronder Brian Bogers (die in 2022 nog de Belgische GP in Lommel wist te winnen) en Benoit Paturel. Ex-MXGP-toppers Max Nagl (DE) en Shaun Simpson (GBR) prijken ook op de deelnemerslijst.

Tentoonstelling 100 jaar KMC Mol

Anderhalve week na het sportieve luik, zet KMC Mol z’n jubileum verder met een tijdelijke tentoonstelling op de campus Sint-Paulus van KSOM aan het Kruisven 25 in thuisbasis Mol. Van donderdag 24 augstus tot en met zondag 27 augustus kan je daar terecht voor een gratis toegankelijke tentoonstelling van foto’s en andere memorabilia rond het 100-jarig bestaan van KMC Mol.

Later dit jaar volgt er ook nog een boek dat de rijke geschiedenis van KMC Mol samenvat.

Meer informatie over de wedstrijden op de Keiheuvel en de tentoonstelling over 100 jaar KMC Mol vind je op de website van de club: www.kmcmol.be

 

Tekst: BJ

Foto's: KMC Mol

Geschreven op 5 juli 2023
© Motoren & Toerisme