Sportnieuws: Joan Mir en Suzuki pakken MotoGP-titel

Met een zevende plaats in de GP van Valencia heeft Spanjaard Joan Mir (Suzuki Ecstar) zich van de wereldtitel in de MotoGP verzekerd. Eén week eerder had Mir op hetzelfde circuit z’n allereerste zege in de koningsklasse van de motorsport laten optekenen.  De 23-jarige uit Mallorca toonde zich in het bizarre seizoen 2020 de meest regelmatige van alle MotoGP-rijders.

Joan Mir, tijdens de GP van Valencia, op weg naar de wereldtitel.

Ondanks nulscores in de GP’s van Spanje en Tsjechië lukte het Mir toch om wereldkampioen te worden. Die prestatie realiseerde hij met in totaal zeven podiumplaatsen, waarbij hij driemaal derde, driemaal tweede en éenmaal eerste werd. Voor dit jaar was Mirs beste prestatie in de MotoGP een vijfde plaats in de GP van Australië in 2019, zijn rookie-seizoen in de koningsklasse, geweest.

Mir was dit jaar pas aan z’n vijfde volledige GP-seizoen toe. De Mallorcaan werd als jonge tiener door Chico Lorenzo – de vader van drievoudig MotoGP-wereldkampioen Lorenzo – ontdekt. Het was in Chicho’s raceschool dat Mir de kneepjes van het vak leerde. In 2016 reed Mir z’n eerste volledige seizoen in de Moto3-klasse bij Leopard KTM. Hij sloot z’n debuutseizoen in de GP’s af met een 5de plaats in de eindstand. Een jaar later pakte hij de wereldtitel in de Moto3-klasse op een Honda NSF250RW van het Leopard-team. Het jaar daarop maakte Mir de overstap naar de Moto2-klasse, waarin hij voor het Belgische Marc VDS Racing-team uitkwam en zesde werd in het WK.

 

Joan Mir werd in 2017 al eens wereldkampioen in de Moto3-klasse.

De Moto2-klasse bleek slechts een tijdelijk tussenstation te zijn voor Mir, die aan het eind van het seizoen 2018 aangetrokken werd door Suzuki, om in het MotoGP-team van het Japanse merk uit te komen. Zijn eerste seizoen in de koningsklasse zou Mir als 12e afsluiten.

Historische titel voor Suzuki

 

Deze MotoGP-wereldtitel komt op een historisch moment voor Suzuki.

In het jaar waarin het merk z’n 100e verjaardag als motorfabrikant viert, pakt Suzuki de wereldtitel in de MotoGP. Het is, na de wereldtitel in het WK Endurance 2019-2020 met oa Xavier Siméon, de kers op de taart. De wereldtitel van Mir komt er exact 20 jaar na de laatste wereldtitel in de koningsklasse. In 2000 werd Kenny Roberts-junior (de voorlaatste) wereldkampioen 500cc.

 

Foto’s: Suzuki Racing, Hondanews

Tekst: BJ

Geschreven op 16 november 2020
© Motoren & Toerisme