Sportnieuws: Geen internationale wedstrijden meer in 2020?

MotoGP-promotor Dorna Sports heeft de GP’s van Italië en Catalonië, die respectievelijk voorzien waren voor 31 mei en 7 juni, uitgesteld. Een nieuwe datum voor beide GP’s is er momenteel nog niet. Maar het valt nog af te wachten of die er überhaupt komt. Dorna Sports schoof eerder al flink in de kalender maar het wordt stilaan duidelijk dat een volledige campagne  - bestaande uit 20 GP’s – utopisch is.

Dorna Sports-preses Carmelo Ezpeleta begint er nu overigens zelf sterk aan te twijfelen over nog geracet zal worden dit seizoen. De Spanjaard zei dat aan onze collega Günther Wiesinger van de Zwitserse website Speedweek. Ezpeleta baseerde zich voor die uitspraak op de verklaringen van de Oostenrijkse president Kurz, die eerder deze week verklaarde dat het verkeer van mensen tussen Europese lidstaten nog lang beperkt zou blijven.

Deze constatering geldt niet alleen voor de evenementen van Dorna Sports maar voor alle grote Europese (sport)evenementen. Ook  de MXGP, het WK Enduro, De World Enduro Super Series, de SpeedwayGP’s en alle andere motorsportkampioenschappen die zich (grotendeels) in Europa afspelen zullen met deze reisrestricties geconfronteerd worden.

Ook over de ‘grote plas’ wordt er stilaan meer en meer richting 2021 ipv 2020 gekeken. Feld Motorsports, de organisator van het Monster Energy AMA Supercross-kampioenschap, dat ook als WK van die discipline fungeert, gaf vorige week aan dat het de resterende 7 wedstrijden van het kampioenschap in de herfst wil afwerken. Maar dat kan meteen voor problemen zorgen. Supercross, zoals het in de Verenigde Staten wordt verreden, kan alleen maar in grote stadions plaats vinden. Maar in de herfst komt de discipline in het vaarwater van de NFL (American Football), MLB (Baseball) en MLS (voetbal). In het eerste geval is dat normaal, want de Football-kalender loopt van begin september tot begin februari, maar in het tweede en derde gevallen gaat het om opgeschoven seizoenen. Al is door de huidige, zorgwekkende situatie in de Verenigde Staten nog lang niet zeker wanneer die verschillende sporten daadwerkelijk aan hun seizoen kunnen beginnen.

 

Tekst: BJ

Foto: Suzuki Racing

Geschreven op 7 april 2020
© Motoren & Toerisme