Sportnieuws: Clement Desalle krijgt testrol in Triumphs MX-programma

Dik twee jaar nadat Clément Desalle afscheid nam van het wereldkampioenschap motorcross, maakt de Henegouwenaar z'n comeback in het MX-wereldje. Desalle wordt de officiële testrijder voor het Europese Triumph-fabrieksteam. Desalle werkt daarvoor samen met z'n oude team - dat tot en met 2020 het MXGP-programma van Kawasaki runde - en zal zich op de ontwikkeling van de MX2 (250 cc) en MXGP (450 cc) machines van Triumph richten. Triumph zal in 2024 terug z'n opwachting maken in het WK Motorcross en brengt in de aanloop daarnaartoe ook productieversies van de motoren die daarin gebruikt worden uit.

 

Clément Desalle (‘MX Panda’) reed gedurende 15 jaar op het allerhoogste niveau in het MXGP World Championship. Als één van de meest constante rijders in de raceklasse werd hij tot drie keer toe vicewereldkampioen, eindigde hij drie keer als derde in het kampioenschap en twee keer als vierde.  De Belg won maar liefst 23 Grote Prijzen en werd in 2009 Belgisch Kampioen MX1. Hij stopte met racen in 2020 en richtte zich op het testen en ontwikkelen van racemotoren – en draagt nu al bij tot Triumphs progressie met de nieuwe racemotor.

Clément Desalle:Binnen het MX2 programma van Triumph kan ik mijn jarenlange ervaring als professionele piloot aanwenden om de standaard motorfiets verder te ontwikkelen tot een volledige fabrieksracemotor die helemaal klaar is voor het 2024 MX2-seizoen. Triumph heeft met Thierry en Vincent de beste mensen aan boord om op een zo kort mogelijke tijd mooie resultaten te verwezenlijken. Ik kijk erg uit naar wat de toekomst in petto heeft.”

Vincent Bereni, Triumph Racing Team Manager – MXGP: Toen Triumph ons vroeg om dit MX-project te gaan leiden, wisten we dat R&D en het testen van de motor een belangrijke factor tot succes zou worden. Clément beschikt over ontzettend veel ervaring op MXGP-circuits en met wat nodig is binnen deze racediscipline en is bovendien nog altijd razendsnel. We hebben gedurende vele jaren samengewerkt met Clément en we weten dat hij een veeleisende rijder is die oog heeft voor elk aspect van de motorfiets, dus in onze ogen is hij de perfecte kandidaat. We kennen en begrijpen elkaar ontzettend goed en hij heeft al bijzonder veel bijgedragen in de ontwikkeling van motoren, zowel voor productiemotoren als in de racerij. Wij zijn heel blij om hem erbij te hebben.

Bron: persbericht Triumph

Foto's: Triumph

Geschreven op 13 april 2023
© Motoren & Toerisme