Sportnieuws: Antonio Cairoli stopt na dit seizoen

Op bijna 36-jarige leeftijd kondigt Antonio Cairoli z'n afscheid als actief motorcrosser aan. De Italiaan pakte in z'n carrière in totaal negen wereldtitels. Het afgelopen decennium was hij, samen met de Nederlander Jeffrey Herlings, hét uithangbord van KTM in de Motorcross GP's. Cairoli zou in totaal zes wereldtitels in de koningsklasse op een oranje Oostenrijkse machine winnen. Dat KTM z'n afscheid extra in de verf zet is geen verrassing. Nochtans was het nieuws van z'n afscheid eind vorige week al uitgelekt. Toen was het even alles aan dek bij de Belgische en Nederlandse importeurs om de inhoud van het persbericht - dat abusievelijk te vroeg op de Media-site van KTM was gezet - te 'containen'. 

Vanavond volgde dan de officiële persconferentie in Cairoli's woonplaats Rome. Ook KTM's grote baas Stefan Pierer was bij die persconferentie aanwezig. In z'n 18-jarige (van 2004 tot en met 2021) GP-carrière reed Cairoli slechts voor één teambaas, Claudio De Carli. Door Cairoli's status als KTM-icoon wordt nogal eens voorbijgegaan aan het feit dat hij ook op Yamaha drie wereldtitels veroverde (in 2005 en 2007 in de MX2 en in 2009 in de MX1). In 2010 maakte Cairoli de switch naar KTM met de gekende successen als gevolg.

Cairoli's eerste officiële teamfoto bij Red Bull KTM in 2010.

Cairoli bezorgde KTM zowel in 2010, 2011, 2012, 2013 (allen MX1) als in 2014 en 2017  (MXGP) de wereldtitel in de koningsklasse van het WK Motorcross. Ook dit jaar is Cairoli nog mee in de running voor de MXGP-wereldtitel. Aan de vooravond van de Sardijnse GP staat hij op een derde plaats in de tussenstand en dat op 29 punten van WK-leider Tim Gajser.

Cairoli's contractverlenging bij de KTM-familie betekent dat de Italiaan zijn expertise zal inzetten voor verschillende segmenten en mogelijke toekomstige projecten binnen de KTM-groep, allemaal met het doel de Motocross-sport voor alle doelgroepen te blijven stimuleren. 

Tony Cairoli“Dit is geen makkelijke beslissing. Ik heb altijd gezegd dat ik cijfers en statistieken niet zo belangrijk vind. Ik vind het nog steeds een prestatie voor mij en mijn familie om één wereldkampioenschap te winnen, dus mijn carrière voelt heel bijzonder. Voor mijn gevoel is dit het juiste moment om te stoppen. Uit alles om me heen merk ik dat het de juiste beslissing is. We proberen dit jaar nog steeds de titel te winnen, de motivatie is sterk voor deze uitdaging. Ik wil iedereen in mijn omgeving bedanken voor hun steun sinds ik deelneem aan de wereldkampioenschappen en eigenlijk tijdens het hele proces. Er zijn vele gezichten en namen geweest en natuurlijk was alle enthousiasme en liefde van de fans geweldig. Ik heb me vanaf dag één echt deel gevoeld van de KTM-familie en we zullen ons werk en onze band verder ontwikkelen, alleen op een andere manier. Er is na 2021 nog veel meer te doen in het leven, maar ons doel voor nu is heel duidelijk.”   

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht KTM

Foto's: KTM Images/Ray Archer

Video: YouTube.com/KTM

Geschreven op 14 september 2021
© Motoren & Toerisme