Sport-Video: WorldSBK Teams 2022

Dit weekend start het WK Superbike op het Spaanse circuit van Aragon Motorland. De klasse staat al jaren in de schaduw van 'grote broer' MotoGP, maar dat belet niet dat de merken er nog steeds in geloven. Het WK Superbike blijft dan ook mondiaal het belangrijkste uitstalraam als het op het tonen van 1000 cc sportmotoren aankomt. Vijf constructeurs zijn daarom, min of meer, officieel aanwezig. En we een team in een WK inzet, wil dat anno 2022 natuurlijk ook onderstrepen. Hieronder vind je de presentatievideo's van die vijf constructeurs en dat in alfabetische volgorde.

BMW Motorrad

BMW zet niet één maar twee teams in, in het WK Superbike. Al mogen we ervan uitgaan dat het BMW Motorrad World Superbike-team van de Engelsman Shaun Muir hét fabrieksteam is. Scott Redding en noorderbuur Michael van der Mark maken er de dienst uit. Dit weekend wordt van der Mark nog wel vervangen door de Oekraïner Ilya Mikhalchik. Het tweede team dat de BMW M 1000 RR inzet is het Bonova Action Team, met het ervaren duo Loris Baz (FRA) en Michael Laverty (IRL). BMW Motorrad maakte er evenwel één (hele leuke) video van:  

Ducati

De tijd dat de halve grid van het WK Superbike uit Ducati's bestond, ligt al een tijdje achter ons. Maar met  Aruba.it Racingblijft Ducati wel een officieel team inzetten. Alvaro Bautista (SPA) is na twee jaar bij HRC, opnieuw in Italiaanse loondienst. De andere officiële Panigale V4 R is voor Michael Rinaldi. Daarnaast komen ook San Marinees Luca Bernardi (Barni Racing), Italiaan Axel Bassani (Motocorsa Racing) en Duitser Philipp Öttl (Team GoEleven) op een klantenversie van de Panigale V4R uit. 

Honda

Met Iker Lecuona en Xavier Vierge bemannen dit jaar twee Spanjaarden de officiële CBR 1000 RR-R's die door Honda Racing Corporation worden ingezet in het WK Superbike. Met MIE Racing Honda, eigenlijk Moriwaki, is er ook nog een satellietteam met Leandro Mercado (ARG) en Hafizh Syahrin (MAL) als rijders.

Kawasaki

Het Kawasaki Racing Team heerste met Jonathan Rea (GBR) jarenlang over het WK Superbike. Nadat hij vorig jaar de titel miste, wil Rea samen met teamgenoot Alex Lowes (GBR) opnieuw een gooi naar de wereldkroon doen. Drie privé-teams zetten ook de Kawasaki ZX-10RR dat zijn Team Pedercini Racing met onze landgenoot Loris Cresson, Puccetti Racing met de Fransman Luca Mahias en Orelac Racing Verdnatura met de Tsjech Oliver König. 

Yamaha

Yamaha heeft met Toprak Razgatlioglu (TUR) de regerende wereldkampioen in huis. Razgatlioglu vormt samen met Andrea Locatelli het Pata Yamaha with Brixx WorldSBK-team. Dit team heeft de 'fabrieks'-status. Daarnaast is er ook nog het GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team met Kohta Nozane (JPN) en Garrett Gerloff (USA) als rijders. Tot slot zet het Franse Gil Motorsport-team een YZF-R1M in voor landgenoot Christophe Ponsson. 

Tekst: BJ

Foto's: BMW Group Press, Ducati Media House, Honda Racing Corporation, Kawasaki Media, Yamaha Racing

Video's: YouTube.com/BMW Motorrad, YouTube.com/Ducati, YouTube.com/Honda Racing Global, YouTube.com/Kawasaki Motors, YouTube.com/Yamaha Racing

Geschreven op 8 april 2022
© Motoren & Toerisme