Sport-Video: World SBK-teams en - rijders

Nooit eerder begon het WK Superbike zo laat op het jaar, maar komend weekend is het toch eindelijk zover. Op het Spaanse circuit Aragon Motorland wordt dan de eerste van 13 WK Superbike-ronden gereden. Vijf merken zijn actief in het WK Superbike: BMW, Ducati, Honda, Kawasaki en Yamaha. Alle vijf worden ze vertegenwoordigd door een officieel team. Dat de toekomstige wereldkampioen Superbike 2021 één van de 10 'fabrieksrijders' wordt, is nu al zo goed als zeker. 

 

Belgische inbreng

Het WK Superbike kleurt dit jaar toch een beetje Belgisch. Met Loris Cresson hebben we, voor het eerst sinds lang, een landgenoot in de hoogste klasse van de mondiale productieracerij. Cresson leerde het vak in het Spaanse CEV, maar een carrière in de GP's bleek voor hem niet weggelegd. Na een aantal schuchtere pogingen in 2016 en 2017 in het WK Supersport (waaronder een opvallende 8e plaats op het aartsmoeilijke Imola), trad hij vanaf 2018 voltijds in die klasse aan. Dat leverde hem zowel in 2018 als 2019 een 12e plaats in de eindstand op. Scoorde Cresson meestal wel punten, dan bleven de top-10 plaatsen eerder beperkt. Na een moeilijk seizoen 2020, waarin hij uiteindelijk met z'n team (OXXO Yamaha Team Toth) zou breken, startte hij tijdens de laatste ronde voor het eerst in het WK Superbike. In het zadel van een Team Pedercini Kawasaki ZX-10R was er slechts een figurantenrol voor Cresson weggelegd. Dit jaar moet regelmatig punten scoren een doel zijn voor de Belg.

Foto: Team Pedercini Racing Kawasaki

2021 betekent ook het jaar van de comeback voor het Alstare-team van Luikenaar Francis Batta. Het Belgische team nam de vrijgekomen Yamaha R1 van Ten Kate Racing over en runt die machine voor Fransman Christophe Ponsson. Ook hier zijn de verwachtingen eerder getemperd.

Overzicht officiële teams

Anno 2021 maken alle constructeurs prachtige filmpjes om hun fabrieksteams voor te stellen. Wij hebben ze hieronder voor jullie alvast opgelijst. 

BMW Motorrad World SBK Team

Aruba.it Racing - Ducati

HRC Honda

Kawasaki Racing Team

Pata Yamaha with Brixx WorldSBK

Alle bijkomende informatie over circuits, teams en rijders van het WK Superbike vind je op de officiële site: www.worldsbk.com

 

Tekst: BJ

Foto's: BMW Group press, Team Pedercini Racing, Alstare Yamaha

Video's: YouTube.com/BMW Motorrad, Ducati, Honda Racing Corporation, Kawasaki Motors, Yamaha Motor Europe

 

Geschreven op 19 mei 2021
© Motoren & Toerisme