Sport-video: Titelverdedigers Gajser en Vialle winnen in Russische MXGP

In het Russische Orlyonok, gelegen aan de Zwarte Zee, waren de motorcrossers aan hun eerste GP van het seizoen toe. Nooit eerder startte een WK Motorcross zo laat op het jaar. Ook het vertrouwde tweedaagse GP-formaat ging op de schop. Naar analogie met nationale wedstrijden zullen in de GP's voortaan alle sessies op één en dezelfde dag plaats vinden. In de praktijk wil dat zeggen, trainingen en kwalificaties in de voormiddag, de GP-manches in de namiddag. Of dit wedstrijdformaat tijdelijk slechts tijdelijk is, of ook de volgende jaren in zwang zal blijven is niet duidelijk. 

Aan de pikorde veranderde het nieuwe wedstrijdformaat maar weinig, want ook in Orlyonok bleven Tim (Gajser - in de MXGP) én Tom (Vialle - in de MX2) de lakens uitdelen. Beide regerende wereldkampioenen wonnen telkens beide manches in hun klasse en zijn dan ook de logische leiders met het maximum van de punten. 

Tom Vialle bleek in Orlyonok 'intouchable' in de MX2-klasse. Foto: KTM Images/Ray Archer

In de video hieronder zie je de highlights van beide klassen. 

De Belgen

Jago Geerts, België's MX2-hoop in (zeer) bange dagen, was ondanks een knieblessure toch naar Rusland afgereisd. De Monster Energy Yamaha MX2-rijder wou er de schade beperken door zoveel mogelijk punten te scoren. En ondanks een val in de eerste manche, na een aanrijding met de Australier Wilson Todd, lukte dat wonderwel. Met een 17e en 6e plaats, scoorde Geerts 19 WK-punten. Daarmee is de Balenaar voorlopig twaalfde. 

In de MXGP-klasse zorgde Brent Van Doninck voor de uitschieter met een fraaie 7e plaats in de eerste manche. In de herneming kon de Gebben-Van Venrooy Yamaha-rijder echter niet verder raken dan een 17e plaats. Beste Belg in de eindstand bleek dan Jeremy Van Horebeek, die bij z’n GP-debuut op de Beta 9e werd (11-11). Kevin Strijbos (Gebben-Van Venrooy Yamaha) werd 15e in de eindstand (16-12).

 

De volgende GP wordt normaal gezien die van Groot-Brittannië in Matterley Basin, op 27 juni. 

 

Tekst: BJ

Foto: Honda Racing Corp./Shot by Bavo

Geschreven op 14 juni 2021
© Motoren & Toerisme