Sport-Video: Rally met straatmotoren!

Een motorsportdiscipline die zich volledig op de openbare weg afspeelt en waarin je zowel met een aangepaste enduromotor, als met een dikke naked of trail van start kan gaan: dat is in een notedop motorrally. Net als bij de vierwielige variant bestaat een rally uit verbindingsritten én klassementsproeven (of Specials). Bij de verbindingsritten krijg je telkens een richttijd, die je zo dicht mogelijk moet benaderen en rij je, tussen het normale verkeer in, van Special naar Special. Zo'n special is eigenlijk een tijdrit over een afgezet stuk weg.

Frankrijk is, net als voor de autorally, de bakermat van de motorrally. Twee weken geleden werd het Championnat de France des Rallyes Routiers terug op gang getrokken in Suze-sur-Sarthe. 110 rijders stonden aan de start van deze 1e proef van het Frans kampioenschap en dat op zowat alle denkbare motorfietsen (van KTM 450 EXC over Triumph Speed Triple, tot Yamaha Nikens). De uiteindelijke winnaar, Bruno Schiltz, zat op een Aprilia Tuono 1100. In de video hieronder krijg je een korte sfeerimpressie van de Rallye Moto de la Sarthe.

In Vlaanderen is het fenomeen Motorrally zo goed als onbekend. In Wallonië waren er in een niet zo ver verleden wel twee proeven: de Rallye Police Gendarmerie rondom Luik en de Boucles de Theux. Voor meer informatie over deze onbekende maar spectaculaire discipline verwijzen we graag naar de officiële site van het Championnat de France des Rallyes routiers: www.rallyes-routiers.com

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/FFMoto TV

Geschreven op 12 juli 2021
© Motoren & Toerisme