Sport-video: Hard Enduro 2021 recap

In enduro-kringen heerst nu al enkele jaren een verwoedde discussie: Ga je voor klassiek of hard? Alsof 'klassieke' enduro nog niet 'hard' genoeg zou zijn, kent de extreme vorm van endurorijden sinds vorig decennium een stijle opmars. Veel klauterwerk, over stenen en rotspartijen, adembenemende afdalingen én stedelijke hindernisparcoursen. Het hoort allemaal bij wat we sinds een paar jaar 'hard enduro' noemen. Even leek het alsof de merken van de Pierer Mobility Group alle eieren in die mand gingen leggen, maar zo ver kwam het (gelukkig) niet. Ook enduro in z'n traditionele vorm heeft nog altijd een bestaansrecht. 

Maar het lijdt geen twijfel dat Hard Enduro erin slaagt wat bij het traditionele enduro minder goed lukt: toeschouwers lokken. Akkoord, zowel outdoor als in zaal zijn hard enduro's (nog) niet de publiekstrekkers die disciplines als wegrace, motorcross en supercross wel zijn. Maar dat deze vorm van enduro dichter bij het brede publiek staat is wel zeker. Hard Enduro is één van de speerpunten van Red Bulls motorsportmarketing-politiek en dat is meteen ook een garantie op fraaie filmpjes. Hieronder zie je een ruime samenvatting van Hard Enduro 2021, het eerste dat de status van officieel FIM WK had. 

Uiteindelijk was de Engelsman Billy Bolt (Husqvarna) dus dé eerste wereldkampioen in deze jonge en spectaculaire discipline. Het nieuwe seizoen start op 5 april met de Minus 400 in Israël.

 

Tekst: BJ

Foto: Husqvarna Media/Future7Media

Video: YouTube.com/Red Bull Motorsports

Geschreven op 19 maart 2022
© Motoren & Toerisme