Sport-video: Geerts en Gajser schitteren in Nederlandse MXGP

De terugkeer van het mondiale noppencircus naar de Osse Witte Ruijsheuvel zorgde voor veel spektakel en betekende ook de heropstanding van Jago Geerts. De Balenaar die voor dit seizoen als titelkandidaat in de MX2-klasse werd gezien, schreef in Noord-Brabant beide manches op z'n naam. Goede starts in beide manches maakten dat Geerts makkelijk aan de leiding kon komen. In de tweede manche moest de Monster Energy Yamaha-rijder evenwel afrekenen met een aandringende Kay de Wolf (Rockstar Energy Husqvarna). De 16-jarige GP-rookie ontpopte zich als een schaduwfavoriet voor de aanstaande zand-GP's (GP van België in Lommel en de GP van Letland in Kegums).

 In de MXGP-klasse trok Jeffrey Herlings in de eerste reeks het laken helemaal naar zich toe. De Red Bull KTM-rijder won voor gouwgenoot Glenn Coldenhoff (Monster Energy Yamaha). Het venijn zat 'm deze keer niet in de staart, maar wel in de openingsfase van de eerste MXGP-manche, toen Herlings onzacht in aanraking was gekomen met Monster Energy Kawasaki's Ivo Monticelli. De Italiaan had zich misrekend op een springberg en belandde op die manier pardoes bovenop de Nederlander. Herlings kon zoals gezegd wel de manche winnen maar moest toch de handdoek in de ring gooien. Op de GoPro-beelden van Monticelli hieronder is de 'aanvaring' duidelijk te zien.

Na de koffie was het 'good old' Antonio Cairoli die met de reekswinst aan de haal ging. Grote afwezigen: de Belgische rijders. Alleen Brent Van Doninck (Gebben Van Venrooy Yamaha) (9e in manche 2) scoorde tweecijferige punten. Kevin Strijbos (Gebben Van Venrooy Yamaha) werd 15e en 18e. Voor Jeremy Van Horebeek werd het een GP om snel te vergeten. De SDM Corse Beta-rijder moest het met een 17e plaats in de eerste manche doen. Hieronder zie je de hoogtepunten van beide manches in de MX2 en MXGP.

Op zaterdag al kwamen de jongens uit het EK Open en EK 250 in actie. In dat eerste EK (voor 450 cc viertakten) zagen we Ken ' De Dycker terug in actie. Het internationale heroptreden van 'Keeno', die nu testrijder voor Kawasaki is, was er een met wisselend succes (3-12). Andere Belgen in de punten waren Jilani Cambré (Yamaha) en Thomas Vermijl (KTM). 

In het EK 250 ging de zege naar thuisrijder Rick Elzinga. Liam Everts, zoon van, scoorde in Oss met een derde plaats in de eindstand (5-2 in de manches). De samenvatting van beide manches zie je hieronder.

Tekst: BJ

Foto: Yamaha Racing

Video's: YouTube.com/GoPro Motorsports en YouTube.com/MXGPTV

Geschreven op 19 juli 2021
© Motoren & Toerisme