Sport kort: Marquez terug in actie - 'Madame' Peterhansel leidde Yamaha in Dakar -Nieuw logo voor HRC

Marc Marquez voor het eerst terug op de motor na zichtsproblemen

Marc Marquez reed afgelopen z’n eerste meters van het nieuwe jaar op een motorfiets. Dat gebeurde op het crosscircuit van het Spaanse Ponts, waar Marquez gedurende de winter weleens vaker traint met z’n broer Alex. De zesvoudige wereldkampioen MotoGP lijkt nu volledig hersteld, na z’n valpartij tijdens de trainingen voor de GP van Portugal afgelopen najaar. Als een gevolg van die val, had Marquez last van diplopia, in de volksmond ook weleens dubbelzicht genoemd. Maar een onderzoek, begin vorige week, bij een vooraanstaand oftalmoloog, wees uit dat de zichtsproblemen nu van de baan zijn.

In Ponts reed Marquez z’n eerste rondjes van het jaar op een ‘22 Honda CRF450R crossmotor. In een volgende fase zal hij met een standaardmachine op een racecircuit rijden om terug gewend te geraken aan hogere snelheden.

Andrea Maier Peterhansel leidde Monster Energy Yamaha-team in Dakar 2022

Maier hielp de Yamaha-fabrieksrijders oa met navigatie. Foto: Yamaha Racing/Future7Media

Yamaha gooide in de aanloop naar het seizoen 2022 de werking van z’n rally-raid fabrieksteam volledig overhoop. Met de Duitse Andrea Maier, ook bekend als de echtgenote van Dakar-recordhouder Stéphane Peterhansel, trok het merk een ervaren Dakariste aan. Voor Dakar 2022 had Maier Adrien Van Beveren, Andrew Short en de Botswanaan Ross Branch onder haar hoede. In de video hieronder zie je een korte reportage over Maiers rol als teammanager bij Monster Energy Yamaha.

Nieuw logo voor HRC

 

 

Aan de vooravond van z’n veertigste seizoen in de motorsport, lanceert Honda’s race-afdeling HRC (Honda Racing Corporation) een nieuw logo. Het logo was voor het eerst te zien op de officiële voorstelling van Honda’s mondiale race-activiteiten die op vrijdag 14 januari in Motegi, Japan plaats vond.  De Honda Racing Corporation werd op 1 september 1982 opgericht en volgde daarmee Honda’s RSC (Racing Service Center) op als race-afdeling. De Europese poot van HRC was overigens in het Oost-Vlaamse Aalst gebaseerd. Vanuit de HRC-basis in Aalst werden ondermeer de befaamde 500cc fabrieksteams in de Wegrace GP’s en de motorcross gerund.

HRC zal dit jaar officieel aanwezig zijn in de MotoGP, het WK Superbike, de MXGP, het AMA Supercross-kampioenschap, de Rally-raids en het WK Trial. Daarnaast heeft Honda ook nog uitgebreide activiteiten in de autosport – ondermeer in de Indycar, de Japanse Super Formula en het World Touring Car-kampioenschap – al vallen die niet onder de hoede van HRC. In Aalst is Honda al lang weg, de fabrieksteams in zowel MotoGP, World Superbike en het WK Trial worden nu vanuit Catalonië gerund.

 

Tekst: BJ

Foto's: Honda Racing Corporation, Yamaha Racing, HRC

Video's: YouTube.com/Honda Racing Corporation, YouTube.com/Dakar

Geschreven op 16 januari 2022
© Motoren & Toerisme