Sport-kort: KTM-fabrieksteam in WK MX kleurt Belgisch

KTM heeft z'n fabrieksteam voor het WK Motorcross officieel voorgesteld. Het personeelsbestand van de Oostenrijkers kleurt dit jaar opnieuw opvallend zwart/geel/rood. In de MX2-klasse (voor 250cc viertaktmachines) maken twee Belgische rijders hun debuut in het Red Bull KTM-fabrieksteam: Liam Everts en Sacha Coenen. Everts kwam in 2022, z'n rookie-seizoen in het WK MX2 voor Diga Procross uit, een satellietteam van KTM. Na een seizoen met de nodige ups en downs eindigde de 18-jarige Limburger als 10e in de eindstand. Die 10e plaats geeft Everts' ware potentieel niet helemaal waarheidsgetrouw weer. De zoon van 10-voudig wereldkampioen Stefan moest door blessures maar liefst een derde van de GP's missen en kwam zo in slechts 12 GP's tot scoren.

Liam Everts komt met het iconische nummer 72 van z'n vader uit. Foto: KTM Images/Juan Pablo Acevedo

Een van Everts' belangrijkste concurrenten voor het MX2-podium wordt teamgenoot Andrea Adamo. De Italiaan sloot 2022 met een 8e plaats in de eindstand van het WK MX2 af. 

Naast Everts en Adamo zal er nog een derde Red Bull KTM-fabriekspiloot aan de start komen in de MX2 GP's. We hebben het dan over de 16-jarige Sacha Coenen. Coenen geldt al jaren als één van de grootste Belgische talenten. De Tervurenaar zal tijdens de openingswedstrijd in het Argentijnse Neuquen z'n debuut maken op WK-niveau. Vorig jaar was Coenen, samen met z'n tweelingbroer Lucas, nog actief in het EK 250cc. Ook zijn 19e plaats in de eindstand van dat Europees kampioenschap - dat als de wachtkamer voor de GP's geldt - geeft niet z'n ware potentieel weer. Ondanks de beperkte uitslagen werd Coenen toch opgevist door KTM Motorsport-baas Pit Beirer.

 

Sacha Coenen debuteert in het WK MX2 meteen als KTM-fabrieksrijder. Foto: KTM Images/Juan Pablo Acevedo

Jeffrey Herlings is de enige Red Bull KTM-rijder in de MXGP-klasse. Met vijf wereldtitels op z'n conto is de Nederlander ontegensprekelijk één van de grootste namen van het hele mondiale noppencircus. Na een jaar vol blessureleed - dat begon met een crash tijdens de officiële pre-seizoens fotosessie - wil Herlings in 2023 terug aanknopen met het succes. 

Kan Jeffrey Herlings na een jaar zonder competitie terug meestrijden voor de MXGP-wereldtitel? Foto: KTM Images/Juan Pablo Acevedo

Wereldkampioenen aan het roer

KTM Motorsport-baas Peter 'Pit' Beirer voerde ook een wijziging in het management van het fabrieksteam door. 9-voudig wereldkampioen Antonio Cairoli zal voortaan instaan voor het dagelijkse reilen en zeilen in het team. Joël Smets zal vanaf dit seizoen de rol van trainer en rijderscoach vervullen. En zo kan een rookie als Sacha Coenen op de meer dan 30 jaar ervaring op het hoogste niveau - als rijder en rijdersbegeleider - van de Desselnaar rekenen. Zowel Cairoli als Smets haalde meerdere wereldtitels op een KTM.

Joël Smets zal zich vooral met de MX2-jonkies van het Red Bull KTM bezig houden.

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images/Juan Pablo Acevedo

Video: YouTube.com/KTM

Geschreven op 9 februari 2023
© Motoren & Toerisme