Sport-kort: Cuypers en Dekkers naar Northern Talent Cup– Pech voor Gardner - Weer uitstel Africa Eco Race

Belgian Motorcycle Academy rijders naar Northern Talent Cup

 

Noa Cuypers heeft er al één volledig seizoen in de Northern Talent Cup opzitten. Foto: Belgian Motorcycle Academy/Zelos

Twee jonge Belgische wegracetalenten zullen in 2022 uitkomen in de Northern Talent Cup (NTC). Loris Dekkers (14) uit Rijkevoersel en de 16-jarige Waals-Brabander Noa Cuypers zullen  de Belgische kleuren verdedigen in deze opleidingsklasse, die deel uitmaakt van de ladder richting de GP’s.  De kalender van de Northern Talent Cup omvat 8 raceweekends, met telkens 2 races per weekend. Driemaal komen de NTC-rijders in actie in het voorprogramma van de MotoGP (Le Mans, Sachsenring én Assen). Daarnaast wordt er ook éénmaal samen met het WK Superbike gereden (Most) en nog eens drie ronden vallen samen met een IDM Superbike-meeting. De deelnemers in de Northern Talent Cup zitten allemaal op gelijkaardig materiaal een KTM RC250 eencilinder viertaktmachine, met ‘lagere’ specificaties dan een Moto3-machine.

Kempenaar Loris Dekkers begint aan z'n eerste seizoen in de NTC. Foto: Belgian Motorcycle Academy/Zelos

Cuypers reed in 2021 al een volledig seizoen (van 7 ronden)  in de NTC en klasseerde zich uiteindelijk als 23e. Dekkers wist tijdens z’n NTC-debuut, in de laatste ronde op de Red Bull Ring, nog geen punten te scoren. Zowel Cuypers als Dekkers komt voor de Belgian Motorcycle Academy uit.De Belgian Motorcycle Academy is een project van het managementbureau Zelos en wordt ondermeer door Arai, Bihr en Pirelli gesteund.

Moto2-kampioen en MotoGP-rookie Remy Gardner geblesseerd in aanloop naar nieuwe seizoen

Kersvers Tech3 KTM-rijder Remy Gardner moet hopen op een snelle genezing. Foto: Polarity Photo/Rob Gray

MotoGP-rookie Remi Gardner brak bij een crossongeval z’n rechter polsgewricht. De 23-jarige Australiër werd daarna geopereerd door de befaamde Spaanse chirurg Dr. Xavier Mir. De Tech3 KTM Factory Team-rijder kan vanaf vrijdag al beginnen met de revalidatie, maar of die snel genoeg afgerond kan worden is niet duidelijk. Gardner moet op vanaf 31  januari (en tot 2 februari) al aan de bak in de MotoGP shakedown op het circuit van Sepang. Remy is de zoon van voormalig 500 cc wereldkampioen (in 1987) Wayne.

 

Weer nieuwe datum voor Africa Eco Race

De Africa Eco Race, zeg maar het alternatief voor de Dakar-rally is opnieuw uitgesteld. Oorsponkelijk voorzien voor de maand januari was de wedstrijd eind vorig jaar al eens uitgesteld naar maart. Nu kondigt de organisatie aan dat de wedstrijd tussen van 15 tot 30 oktober zal plaatsvinden. Het nieuwe uitstel komt er doordat Marokko nog steeds de grenzen gesloten houdt, vanwege de Omikron-golf.  De ‘Africa Race’, die zich op een minder professioneel deelnemersveld richt, gebruikt min of meer het ‘oorspronkelijke’ Dakar-traject. De nieuwe data voor de Africa Eco Race betekenen dat de wedstrijd met de Tunisia Desert Challenge clasht. Beide rally-raids mikken op nagenoeg op hetzelfde cliënteel van amateur-rallyrijders.

 

Tekst: BJ

Foto's: Belgian Motorcycle Academy/Zelos, KTM Images/Polarity Photo, Africa Eco Race.

Geschreven op 20 januari 2022
© Motoren & Toerisme