Sport-foto van de week: J.D. Beach heerst in Peoria

In deze nieuwe rubriek belichten we wekelijks de markantste of mooiste foto van het voorbije motorsport-weekend.

De foto hierboven is afgelopen zaterdag genomen tijdens de 74e editie van de Peoria TT. Peoria, een klein stadje in de staat Illinois is lang dé sterkhouder van de Steeplechase TT in de Verenigde Staten geweest. In de Amerikaanse motorsport refereert de term TT naar een bijzondere (sub)discipline van de flat track, dé Amerikaanse baansport bij uitstek.

Naast kwartmijls-, halvemijls- en mijls-banen (ovals dus) zijn er ook nog de TT-bannen. Dat zijn eigenlijk kwarmijlsbanen met één bocht rechtsom, die als een soort van chicane fungeert. In de jaren ’70 en ’80 werden Steeplechases zelfs in grote indoor-arena’s als de Houston Astrodome en het Cow Palace in San Francisco georganiseerd.

J.D. Beach was zaterdag ongenaakbaar in de AFT Pro Twins-klasse en boekt z’n tweede zege van het seizoen op de Yamaha MT-07 DT. Beachs Estenson Yamahawordt dan ook aangedreven door de paralleltwin uit de MT-07, al huist het blok in dit geval wel in een speciaal daarvoor gebouwd frame. In de Pro Twins-klasse moet Beach vooral opboksen tegen rijders op Indian FTR 750's.

 

Dat Beach zich de laatste jaren als TT-specialist ontpopt heeft is opmerkelijk gezien z’n voorgeschiedenis. De rijder uit Kentucky won in 2008 de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Maar, mede door de financiële crisis, kon de Amerikaan nooit doorstoten naar een volwaardig GP-zitje. Terug in de Verenigde Staten specialiseerde Beach zich dan maar in de Flat Track.

 

 

Tekst: BJ

Foto’s: Yamaha Racing

Geschreven op 23 augustus 2021
© Motoren & Toerisme