Special Metal: Yard Built XR9 Carbona by Bottpower

De filosofie achter Yamaha's Yard Built-programma is om te laten zien wat er mogelijk is wanneer de meest creatieve geesten van de custombranche worden losgelaten op een standaard productiemotorfiets. In de afgelopen jaren hebben we een aantal ongelooflijke meesterwerken op twee wielen zien opduiken uit werkplaatsen in heel Europa.

De XR9 Carbona by Bottpower misstaat zeker niet in dat rijtje. Het in Valencia gevestigde Bottpower maakte eerder al naam met customversies – een flattracker en een café racer – op Buell-basis.  Voor z’n laatste nieuwe creatie baseerde Bottpower zich echter op de XSR900, die aangedreven wordt door Yamaha’s bekende CP-3 driecilinder krachtbron.

“De XR9 Carbona is geïnspireerd op onze Pikes Peak-overwinningen. We realiseerden ons dat de CP3-aangedreven Yamaha XSR900, met zijn sterke koppel en compacte chassis, de ideale basis vormde voor deze dynamische nieuwe Yard Built-special,” aldus Bottpower-manager David Sánchez. “Ten eerste was ons doel een coole en snelle motorfiets te creëren met een moderne en agressieve uitstraling. Daarnaast wilden we ook een 'plug and play'-kit kunnen ontwikkelen waarmee elke eigenaar van een Yamaha XSR900- of CP3-platform zijn of haar motorfiets kan transformeren in de XR9.

Gebruikmakend van onze uitgebreide ervaring met composieten en 3D-printen, hebben we Yamaha R-series-elementen geintroduceerd, zoals de verborgen ronde koplampen, om het gevoel te creëren van een racemotorfiets met een nummerplaat,” verduidelijkt Hugo van Waaijen, Bottpower's senior designer. "De XR9 Carbona heeft veel optische massa rond het motorblok, wat betekend dat de voorkant gedrongen en de achterkant kort is. Vanuit het ¾ vooraanzicht deed hij ons denken aan een Pitbull met sterk gespierde schouders (de brandstoftank) en een gekromd uiterlijk, resulterend in een krachtig postuur.”

Hoewel veel van Yamaha's Yard Built-motorfietsen 'eenmalige' specials zijn, bedoeld om eigenaren te inspireren zelf een eigen unieke motorfiets te creëren, kan de Bottpower Carbona XR9-kit rechtstreeks op elk bestaand XSR900- of CP3-basismodel worden aangebracht, zonder dat er aanpassingen aan het frame nodig zijn.

De XR9 Carbona-set bevat een brandstoftankafdekking met geïntegreerde carbon luchtinlaten, carbon zadel en achterkant inclusief alcantarazadel, achterlicht en richtingsaanwijzers, nummerplaat vooraan, met geïntegreerde LED-contourverlichting, radiatorafdekkingen met winglets, groot-/dimlichtkoplampen, kentekenplaathouder, tandwieldeksel en onderkuip.

 

Bron: persbericht Yamaha

Foto's: Yamaha Press

Geschreven op 24 december 2020
© Motoren & Toerisme