Special Metal: Ural Weekender

Ural Amerika brengt een Special  Edition van z’n bekende zijspan op de markt: de Weekender. Oorspronkelijk zou Ural de Weekender al in de lente gelanceerd, hebben zodat hij aan het begin van de zomer bij de dealers stond.

Weekender in Poppy-kleurstelling.

Beproefde techniek

Mechanisch zijn de Ural-zijspannen al decennia nagenoeg onaangeroerd gebleven. De Urals worden aangedreven luchtgekoelde viertakt boxermotoren van 745 cc. De Russische machines hebben dus nog steeds dezelfde boring x slag-verhouding (78 x 78 mm) als de BMW R75 zijspannen van de Duitse Wehrmacht, waarop de Urals gebaseerd werden. De enige echt ingrijpende verandering die de boxermotoren in de afgelopen 75 jaar ondergingen was de relatief recente toevoeging van brandstofinjectie. De motorprestaties zijn dan ook navenant met een vermogen van 41 pk aan (5.500 opm) en een maximaal koppel van 57 Nm (aan 4.300 opm.). Toch zullen die karige cijfers potentiële kopers niet afschrikken. Een Ural rijd je nu eenmaal aan een gezapig tempo.

In de Sunshine-kleurstelling.

Zonnig karakter

Ural baseerde de Weekender op de twee wiel-aangedreven Gear Up. De Weekender komt in drie verschillende two-tone kleurstellingen: Meadow (groen), Poppy (geel) en Sunshine (rood). Eveneens opvallend is de in ‘zilver’ (al lijkt het ons meer chroom te zijn) uitgevoerde trim. Zo heeft de Weekender geen zwarte wielen zoals de andere Ural-zijspannen en krijgt hij ook een zilverkleurig logo en type-aanduiding. Het model krijgt verder het standaard 2/3 bestuurderszadel, een volledig uitgeruste ‘bak’ met windscherm en een vinyl kap en schort. Verder is de Weekender ook uitgerust met een universeel reservewiel (19-duims) en een zijspanbumper uit roestvrij staal met extra mistlichten.

Optioneel kan ook Urals ‘accessory receiver’ gemonteerd worden op de achterkant van het span. Die laat toe om de Weekender met een fietsenrek, een cargo-mand of zelfs een snowboard-rek uit te rusten.

De Weekender in de Meadow-kleurstelling.

Ural bestempelt de ‘Weekender’ zelf als een “Fun utility vehicle”, en het valt niet te ontkennen dat dit archaïsche Russisch zijspan één van de meest sympathieke voertuigen op de markt is. Anderzijds is er wel de relatief hoge aanschafprijs. In de Verenigde Staten kost de basisuitvoering van de ‘Weekender’,  $ 21.079 (met accessory receiver), of omgerekend € 17.782.

 

Tekst: BJ

Foto’s: Ural

 

 

Geschreven op 14 september 2020
© Motoren & Toerisme