Special Metal: TM Moto Dream LE enduro's

TM Moto doet de liefhebbers van het Italiaanse cultmerk wegdromen met de Limited Edition Dream-versie van z'n enduro's.

Het Italiaanse TM Moto is geen merk dat constant in de kijker loopt. Daarvoor zijn de middelen van de constructeur uit Pesaro simpelweg te beperkt. Zelfs in de niche-segmenten waarin het  merk opereert is het een David tegen Goliaths zoals de merken (GASGAS, Husqvarna en KTM) van de Pierer Mobility Group en andere Beta's en Sherco's. Maar tegelijkertijd heeft het merk ook wel een eigen, zij het klein publiek opgebouwd. Van alle merken die aanwezig zijn in de enduro en motorcross-segmenten benaderen de standaard TM-producten het meest de eigen fabrieksmachines. Voor revoluties is er geen geld aan de Adriatische kust, maar het gamma evolueert wel traag maar gestaag. 

Een paar jaar geleden, na de verzelfstandiging van de moto-divisie - tussen 1976 en 2021 produceerde TM Racing naast cross- en enduromachines ook kartmotoren - pakte het merk al eens uit met de zeer opvallende Pink Line Limited Edition. Die beperkte serie was een knipoog naar de knalroze TM-modellen van midden jaren '90. 

Je vind het mooi of je vindt het lelijk: de uitgesproken Pink Line-kleurstelling van Moto TM.

De nieuwe Dream-kleurstelling, waarin alle enduro's leverbaar zijn, oogt een stuk klassieker.  Het bodywork is rood, terwijl het zadel blauw is. Deze combinatie van blauw en rood doet een beetje denken aan de Honda CR's  - en ook Moto Villa-crossmotoren - van datzelfde tijdvak. Maar de kleurstelling is gebaseerd op de vormgeving van de TM-modellen uit 1985. De graphics uit datzelfde tijdperk maken het geheel af. 

De detaillering is zoals je die van een Italiaans boetiekmerk verwacht, fraai uitgewerkt. Dat geldt overigens ook voor de mechanische componenten waarmee de TM's opgebouwd worden. De koppeling, remmen en bijbehorende hendels komen van Brembo (naturalmente!). De volledig instelbare voorvork wordt door KYB geleverd, terwijl de schokbreker in eigen regie werd ontwikkeld. De gelimiteerde Dream-versie is leverbaar voor elk TM Moto enduromodel en dat zijn er nu in totaal 7 verschillende variĆ«rende van de EN 125 Fi tweetakt tot de EN 450 ES Fi viertakt. 

Het reguliere TM endurogamma en een lijst met Belgische dealers van het merk vind je op de website van de Belgische importeur: https://tmracing.be/

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: TM Moto Press

Geschreven op 26 juni 2024
© Motoren & Toerisme