Special Metal: Suzuki Hayabusa 25th Anniversary Model

In 2024 zal het een kwarteeuw geleden zijn dat Suzuki de Hayabusa voor het eerst op de markt bracht. Het model, waarnaar toen nog gerefereerd werd als de GSX-R 1300 R, was Suzuki’s antwoord op de Autobahn-Stürmers van Honda (de CBR 1100 XX Super Blackbird) en Kawasaki (de ZZR 1100). Op het moment van z’n lancering was de Hayabusa de snelste productie-motorfiets op de markt en dat ontging zelfs het federale parlement niet.

Retro-test: Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa (1999)

Om de 25e verjaardag van de Hayabusa te herdenken, komt Suzuki met een speciale 25th Anniversary-versie van het model.

Verwacht geen speciale uitlaatlijnen of racegerichte vering, maar wel een een 25th Anniversary-livrei, die een opvallende tint oranje combineert met zwarte accenten.

Naast de gebruikelijke logo’s die bij zo’n verjaardagsversie horen, gaf Suzuki de 25th Anniversary ‘Busa’ ook een aantal goudkleurige accenten. Dat geldt met name voor de binnenste stukken van de remschijven (vooraan) de, de ketting en de kettingspanner.

MY24: Nieuwe kleuren voor Suzuki Hayabusa

De 25th Anniversary Hayabusa komt er enkele weken nadat Suzuki al drie nieuwe kleurstellingen voor het modeljaar 2024 aankondigde.

 

Het is nog niet duidelijk of de 25th Anniversary-versie van de Suzuki Hayabusa al dan niet naar België komt en in hoeveel exemplaren dat dan zou zijn.

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Global Media

Geschreven op 17 augustus 2023
© Motoren & Toerisme