Special Metal: MV Agusta Superveloce Arsham

Artiest Daniel Arsham creëerde voor MV Agusta de meest exclusieve Superveloce-variant ooit. 

Op motoren-toerisme.be groeperen we bijzondere motormodellen sinds jaar en dag onder de Special Metal-noemer, maar in dit geval zouden we het ook over 'Exclusive Metal' kunnen hebben. Van de MV Agusta Superveloce Arsham worden er immers slechts zes exemplaren gebouwd, al past het werkwoord 'creëeren' beter in deze context, én dat heeft alles te maken met artiest Daniel Arsham. 

Deze Amerikaanse artiest staat bekend voor z'n 'erosie'-techniek die hij op bestaande objecten allerhande toepast. Die erosietechniek is een voorafspiegeling van hoe zo'n object er jaren later, door de tand des tijds aangetast, zal uitzien. Arsham is niet aan z'n proefstuk toe als het op voertuigen aankomt want in de voorbije jaren maakte hij al modellen van geërodeerde auto's zoals een DeLorean DMC-12 en een Ferrari 250 GT. In het geval van de DeLorean ging het om een echt exemplaar, terwijl de Ferrari een 'prop' was. 

In tegenstelling tot de auto's die Arsham voorheen onder handen nam zijn de Superveloces motorfietsen die gewoon functioneren én dus rijden. Maar we vermoeden toch dat de meesten van de zes exemplaren gewoon in het pakhuis van een collectioneur terecht zullen komen en daar effectief ook zullen blijven. 

"Ik ben heel tevreden over deze ongelofelijke collaboratie met Daniel Arsham, een artiest die ik echt bewonder en die veel gemeen heeft met MV Agusta als het over waarden en filosofie gaat. Z'n werken zijn verbazend inspirerend en samen zullen we onze MotorKunst naar een hoger niveau tillen.", lichte MV Agusta Timur Sardarov de samenwerking toe.

De ogenschijnlijke erosie van de kopkuip, één van de voornaamste stijlkenmerken van Daniel Arshams werk. Foto: MV Agusta

Ook de kunstenaar zelf, Daniel Arsham dus, deed z'n zegje over z'n eerste creatie op twee wielen. "Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de wereld op wielen. De designtaal van auto's en motorfietsen past altijd bij een bepaald tijdperk en markeren door hun ontwerp de tijd. Het project met de Superveloce was de uitgelezen kans om te ontdekken wat een 'bewegend beeldhouwwerk' nu precies inhoudt. We hebben het hier over een functionerende motorfiets die , door middel van kristalerosies en het aanbrengen van een kleur die aan andere kunstwerken en stijlen doet denken, in een beeldhouwwerk getransformeerd werd. Samen met MV Agusta hebben we alles aan deze motorfiets gecreëerd, zelfs de paddockstand. Daarbij moesten we een aantal technische obstakels overwinnen, maar uiteindelijk resulteerde het toch in een nieuwe interpretatie van 'Motorfiets Kunst'.", aldus Arsham.

De artiest en z'n creatie.

Over één detail blijven zowel de kunstenaar als MV Agusta in nevelen gehuld, namelijk de kostprijs per stuk van een Superveloce Arsham.

 

Tekst: BJ

Foto's: MV Agusta Servizio Stamp

Video: YouTube.com/MV Agusta Motor

Geschreven op 11 december 2023
© Motoren & Toerisme