Special Metal: KTM RC 8C

Het hing al een tijdje in de lucht en nu wordt het dus concreet nieuws: KTM lanceert een kant-en-klare circuitmotor. Geen wegmotor met sportieve aspiraties, maar een pure (en dure) 'trackday bike', dat is de nieuwe RC 8C. De circuitmotor is een spin-off van KTM's GP-motoren, al benadrukt de Oostenrijkse constructeur dat je voor het dagelijks onderhoud ervan geen professioneel raceteam nodig hebt. 

Met de LC8 C, die we kennen uit de 890 Duke had KTM al een ideaal motorplatform in huis om zo'n circuitmachine aan te drijven. In RC8 C-trim produceert de 889 cc metende paralleltwin een piekvermogen van 128 pk. Dat zijn 7 paardjes meer dan de standaardversie, een surplus dat te danken is aan de speciaal ontworpen luchtinlaat (en dito filter) en de toevoeging van een Akrapovic uitlaatlijn en titanium demper. 

Het uiterlijk van de RC 8C is geënt op dat van KTM's RC16 MotoGP-machine. De MotoGP-touch komt nog het meest tot uiting in de 'winglets' die vooraan, aan weerszijden van de stroomlijn bevinden. Die stroomlijn is overigens vervaardigd uit  mix van koolstofvezel en kevlar. Zoals dat ook het geval is bij de Moto3- en MotoGP-machines van het merk heeft de RC 8C een chroommolybdeen buizenframe. Voor- en achteraan wordt de circuitmotor afgeveerd door Apex Pro-componenten van KTM's dochterbedrijf WP. De lichte aluminium Dymag wielen beperken mee het (droog)gewicht tot 140 kg. 

Wie veel elektronische rijhulpmiddelen had verwacht op de RC 8C, komt bedrogen uit. Wel rustte KTM het model met TFT-dashboard van het Italiaanse AiM uit. AiM is één van de wereldleiders inzake data-logging. De AiM datalogger heeft ook een ingebouwde GPS-functie waardoor je je rondje op circuit op de meter na kan analyseren. En dat via de software van AiM. 

 

De exclusieve KTM RC 8C is vanaf 16:00 CEST op 22 juli beschikbaar als pre-order. 

Naast de KTM RC 8C zelf krijgen kopers ook de kans om deel te nemen aan een eenmalig klantenevenement met het Red Bull KTM Factory Racing-testteam. Dit exclusieve evenement is beperkt tot 25 deelnemers en biedt de unieke kans om met racers als Dani Pedrosa en Mika Kallio te rijden, die je in de loop van de volledige dag op het Circuito de Jerez ook tips zullen geven. 

Iedereen die kiest voor KTM RC 8C-circuitervaring, krijgt ook het KTM RC 8C-circuitpakket.  

Dit pakket bestaat uit: 

// Extra set Dymag-wielen (voor en achter)   
// Extra set voor- en achterremschijven 
// Paddockstands voor voor en achter  
// Bandverwarmers 
// KTM Race-kleed  

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht KTM

Foto's: KTM Images 

Geschreven op 20 juli 2021
© Motoren & Toerisme