Special Metal: Honda CB1100 RS 5Four

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Honda de legendarische CB750 Four op de markt bracht. Om dat heugelijke feit gepast te vieren liet Honda UK een speciaal model op basis van de CB1100 RS bouwen. De Britse custombouwer 5Four tekende voor de realisatie van deze café racer.

Technisch werd er nagenoeg niets gewijzigd aan de CB1100 RS 5Four. De Nissin remmen, Showa voorvork en ditostereovering achteraan bleven behouden. Al lijkt het op foto's wel dat 5Four de stereovering een iets langere veerweg gaf. 5Four voorzag de CB1100 RS van een opvallende rood/blauw/witte livrei. Een knipoog naar de fabrieksmachines waarmee Honda in de jaren ’70 het WK Endurance domineerde. Guy Willison, de creatieve kracht achter 5Four benadrukt dat er geen gebruik werd gemaakt van ‘wrapping’bij het realiseren van deze speciale Honda CB1100 RS. Integendeel, want zelfs het Honda-logo en de bekende ‘Wing’ werden met de hand geschilderd.

 

De Honda CB1100 RS 5Four werd afgebouwd met hoogwaardige componenten. Zo tref je een Renthal ‘ultra low bar’achter het kopkuipje aan. Verder werden race-handvatten van Tomaselli gemonteerd, samen met kortere racehendels en uit aluminium gefreesde achteruitkijkspiegels.  Al deze componenten werden zijn in zwart uitgevoerd. Net als het gestikte zadel uit alcantaraleder.

Om de machine zo authentiek mogelijk te houden vervaardigde 5Four,  de achtersteven en het kopkuipje van de CB1100 RS 5 Four uit aluminium. De titanium  uitlaatdempers zijn ‘Urban Growler’-exemplaren van het vermaarde Britse merk Racefit.

De Honda CB1100 RS 5Four wordt op 54 exemplaren gebouwd, die in Groot-Brittannië voor  £ 15.554 (of omgerekend € 17.561) over de toonbank gaan.

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Honda UK

Geschreven op 17 september 2019
© Motoren & Toerisme