Special Metal: Harley-Davidson CVO Street Glide en Road Glide

In het jaar waarin ‘The Motor Company’ z’n 120e verjaardag viert, mogen een paar nieuwe CVO-modellen uiteraard niet ontbreken. Voor wie het nog niet zou weten: CVO staat bij Harley-Davidson voor Custom Vehicle Operations. Wat de M-modellen zijn bij BMW Motorrad, zijn de CVO-modellen bij Harley-Davidson: het neusje van de zalm.

De 2023 CVO Street Glide

De CVO-afdeling mikt niet zozeer op verhoogde prestaties, maar dat is wel een beetje wat je krijgt als je een bijna twee liter (1977 cc) metend motorblok als de Milwaukee-Eight VVT 121 in twee zogenaamde Grand American Touring-modellen lepelt. De VVT in de typeaanduiding van het motorblok staat natuurlijk voor Variable Valve Timing, of in mooi Nederlands: variabele klepbediening.

2023 CVO Road Glide

Op papier moet al dat fraais resulteren in een monsterachtig koppel van 189 Nm (aan 3.000 opm). Het vermogen is met 115 pk (aan 4.500 opm) eerder bescheiden te noemen. Al had men in Milwaukee wellicht vooral het gebruiksgemak  van deze CVO’s voor ogen.

Harley's twee nieuwe CVO-modellen voor 2023. Links de Road Glide, rechts de Street Glide.

De nieuwe CVO™ Street Glide® en CVO™ Road Glide® hebben een indrukwekkend nieuw design dat duidelijk is geëvolueerd uit de vertrouwde vormen van de vorige Harley-Davidson® Grand American Touring motorfietsen. Beide modellen hebben een kuip met geïntegreerde ventilatie en LED-verlichting met geïntegreerde LED-richtingaanwijzers. Extra designelementen zijn onder andere een ingekort voorspatbord, een nieuwe 22,7 liter brandstoftank met een kenmerkende onderrand en zadeltassen met een nieuwe driedimensionale vorm die matcht met de kuip en brandstoftank. De nieuwe gegoten spaakwielen maken een stevig custom statement met een zwarte gefreesde gietaluminium velg en spaken. Elk model is leverbaar in twee zeer gedetailleerde lak- en afwerkingsopties.

Bij de ontwikkeling van de CVO™ Street Glide® en CVO™ Road Glide® is zorgvuldig gekeken naar elk aspect van het ontwerp dat invloed kan hebben op de algehele prestaties en het comfort. Het drooggewicht is aanzienlijk verlaagd - met 14 kg voor de CVO™ Street Glide® en 16 kg voor de CVO™ Road Glide® - in vergelijking met de modellen die ze vervangen. Krachtige SHOWA-veercomponenten voor en achter bevorderen het vertrouwenwekkende rijgedrag en zorgen voor een drastische verbetering van het rijcomfort in vergelijking met vorige CVO™-modellen, waarbij de veerweg achter met 50 procent is vergroot. Premium Brembo™ remcomponenten bieden een uitstekend remgevoel en premium remprestaties voor extra vertrouwen.

Voor het eerst bieden de CVO™ Street Glide® en CVO™ Road Glide® selecteerbare rijmodi - Road, Sport en Rain - die elektronisch een specifieke combinatie van vermogensafgifte, motorrem, Cornering-Antilock Braking System (C-ABS) en Cornering-Traction Control System (C-TCS) instellingen regelen.

Aerodynamisch en thermisch comfort worden geleverd door volledig nieuwe kuipdelen met een ‘zwevend’ windscherm en door verstelbare luchtrichtelementen. In windtunneltests zijn turbulenties rond de helm met gemiddeld 60 procent verminderd ten opzichte van gelijkwaardige modellen uit 2022. Het nieuwe motorkoelsysteem zorgt voor nog meer thermisch comfort voor de rijder in vergelijking met eerdere CVO-modellen.

De CVO™ Street Glide® en CVO™ Road Glide® introduceren een volledig nieuw pakket infotainmenttechnologie, aangedreven door het nieuwe Skyline™ OS. Een 12,3-inch TFT-kleurentouchscreen vervangt alle analoge instrumenten en de meeste schakelaars. Dit premium display heeft drie verschillende weergaveopties en is compatibel met Apple- en Android-apparaten. Wi-Fi-connectiviteit maakt een draadloze verbinding met de smartphone van de rijder mogelijk en een Bluetooth®-ontvanger voor draadloze headsets is in het systeem ingebouwd. Beide modellen zijn voorzien van uitgebreide media-opslagvakken met een USB-C-aansluitpunt. Een premium, high-performance, vier-speaker Harley-Davidson® Audio powered by Rockford Fosgate® Stage II audiosysteem wordt aangedreven door een nieuwe 500-watt RMS versterker.

De nieuwe CVO™ Street Glide® en CVO™ Road Glide® modellen worden aangeboden met twee lakopties. Standaard Dark Platinum met Bright Smoked Satin pinstriping en color-matched binnenkuip. De aandrijflijn en het luchtfilter zijn Gloss Black met Scorched Chrome accenten op de motorinzetstukken. Optioneel tegen meerprijs, Whiskey Neat/Raven Metallic two-tone met color-matched binnenkuip. Dit complexe lakwerk wordt met de hand aangebracht. Raven Metallic panelen worden over de deep orange Whiskey Neat basis aangebracht, met airbrush accenten en een bright orange pinstripe bij de kleuronderbreking. Beide kleurenschema's worden benadrukt door Adversary™ Collection-accessoires die op de motorfietsen zijn aangebracht.

De CVO™ Street Glide® en CVO™ Road Glide® zullen hun publieksdebuut maken in Boedapest, Hongarije tijdens het 120th Anniversary Festival van 22 tot 25 juni, en in Milwaukee tijdens het Harley-Davidson Homecoming™ Festival, van 13 tot 16 juli 2023. Beide modellen zullen vanaf augustus wereldwijd aankomen in de showrooms van erkende Harley-Davidson® dealers.

Geschreven op 7 juni 2023
© Motoren & Toerisme