Special Metal: Harley-Davidson Big Rivers' Fat Bob

Na een spectaculaire 2017-editie gaat de Battle of the Kings – de ultieme Harley-Davidson-dealer custom bike build-off – in 2018 wereldwijd. In deze vierde en verreweg grootste editie zien we ruim 200 officiële Harley-Davidson-dealers met hun creaties de strijd met elkaar aangaan. Harley-Davidson Big Rivers uit het Gelderse Heteren is er dit jaar weer bij. Het team combineert haar inzending op basis van een Fat Bob 2018 dit jaar met het aanboren van een nieuwe, jongere doelgroep.

 

Dark Custom als startpunt

In deze eerste wereldwijde editie van de Battle of the Kings zijn de regels simpel: het maximale customization budget is €6.000 (excl. btw) en het eindresultaat moet straatlegaal zijn. Ook zijn de opties voor de basismachine vergroot: ieder Harley-Davidson Dark Custom model mag als startpunt dienen. Het team van H-D Big Rivers, onder leiding van eigenaar Albert van der Steen, liet zich voor deze editie inspireren door de creaties van Jon Olsson. Deze voormalige freestyle skiër en lifestyle blogger ontwerpt (en racet) waanzinnige auto’s die vaak een postmodern camouflage design hebben.

In die geest besloot het team een nieuwe Fat Bob van zo’n zelfde soort design te voorzien. Van der Steen vertelt: “Maar we gingen natuurlijk verder dan alleen design. We hebben de Fat Bob een hele serie nieuwe onderdelen uit de H-D catalogus gegeven, maar daarbij hebben we steeds goed de kosten in de gaten gehouden. We wilden een machine creëren die er niet alleen waanzinnig uit ziet, maar die ook betaalbaar is. Zo hebben we het lakwerk bijvoorbeeld op een zelfklevende ondergrond uitgevoerd, zodat je als koper het resultaat altijd weer kunt aanpassen. Met dat soort slimmigheden denken we de nieuwe, jongere doelgroep die we – gelukkig – steeds vaker in onze showroom zien, op hun wenken te bedienen.”

Eerst Benelux, dan wereldwijd

Voordat H-D Big Rivers zich tot Custom King 2018 kan laten kronen moet de creatie nog de nodige hobbels overwinnen. Allereerst moet de machine de Benelux-competitie winnen. Tot 17 februari kan het publiek nog stemmen, waarna de winnaar van de Benelux op vrijdag 23 februari bekendgemaakt op de Harley-Davidson-stand op de Motorbeurs Utrecht. Daarop volgt een finale showdown tussen de nationale winnaars. De selectie en kroning van de overall Custom King 2018 vindt plaats op de EICMA in Milaan, waar de machines van alle finalisten te zien zijn.

Geschreven op 30 januari 2018
© Motoren & Toerisme