Special Metal: Ducati Monster 30° Anniversario

Het is dit jaar 30 jaar geleden dat Ducati z’n Monster op de wereld losliet. Het model groeide in de loop der jaren tot een regelrecht succesnummer uit. Ducati gaat nu vijfhonderd exemplaren van de Monster 30° Anniversario. Die feestelijke versie krijgt een aantal speciale componenten mee die het sportieve karakter van de Monster nog meer in de verf zetten.

Naast de logo’s en het gebruikelijke plaatje met het serienummer, die je op zo’n verjaardagsversie mag verwachten, maakt de 30° Anniversario ook met een aantal high-end componenten het verschil. Zeggen dat de 30° Anniversario gebaseerd is op de Monster SP is dan ook geen gewaagde uitspraak. De feestversie van de Monster deelt immers een aantal onderdelen met de SP-versie.

Kort samengevat kunnen we stellen dat de Termignoni einddemper en het Öhlins veringpakket (voorvork + schokbreker + stuurdemper) identiek zijn met die van de SP-versie.

Ducati zou Ducati niet zijn mocht het de Monster 30° Anniversario niet lichter gemaakt hebben ten opzichte van z’n voorgangers. Het gewichtsverschil met een standaard Monster bedraagt 4 kilogram en wordt onder andere gemaakt door lichtere remschijven en voorvork. Maar ook ten opzichte van de sportieve SP-versie werd nog eens 2 kg overbodig gewicht weggesneden. Dat onderscheid zit ‘m immers in de wielen. Zijn die van de SP-versie nog van gegoten lichtmetaal, dan zijn het  op de 30° Anniversario exemplaren van gesmeed aluminium.

Tekst: BJ

Foto's: Ducati Media House

Geschreven op 1 augustus 2023
© Motoren & Toerisme