Roadtrip naar Bretagne

Onze meerdaagse motortrip is geen echte motorische pelgrimstocht geworden, maar heeft wel degelijk een heilig tintje. Ze had zelfs evengoed had de Saint-Aubert2Saint-Aubert kunnen heten, of de Albertus-trip, want we gingen op een quasi rechte lijn van het Belgische Mont-Saint-Aubert naar het Franse Mont-Saint-Michel. Op onze route is heel wat te zien, te vertellen en vooral … te rijden.

Tekst & Foto’s: Pieter Pacques

We vertrekken op onze ‘camino’ vanuit de dorpskern van Mont-Saint-Aubert, dat ten noorden van Doornik ligt op 145 meter hoogte. De motoren staan klaar aan de trappen van de kerk, maar wij genieten nog van een prima ontbijt en nog betere koffie in het naastgelegen hotel met uitzicht over de uitgestrekte Scheldevallei en de stad met de vijf klokkentorens. Deze Mont is eigenlijk het eindpunt van een bedevaartstocht gelinkt aan de benedictijnerabdij van La Trinité, waaraan deze ‘berg’ zijn tweede naam heeft ontleend: Mont de la Trinité. Sinds de 14e eeuw trekken pelgrims naar hier, maar wij gebruiken de locatie als vertrekpunt. Het eerste uurtje is het wat boemelen door lintbebouwingen, industrie en stedelijke chaos, wat nog niet echt voor een roadtripgevoel zorgt. De vertreklocatie was echter gekozen in functie van het geheel, dus laten we vroom onze gedachten afdwalen naar de eerste Autbertus (ook wel Aubert, of Obrecht genaamd) die we kunnen koppelen aan deze trip.

Patroonheilige van motorrijders

De jonge Autbertus leek zijn leven te beginnen als dienaar van het Franse hof, maar sloeg nogal snel een andere weg in, die ten dienste van God. Hij trok naar de gemeenschap van Luxeuil, waar zich enige tijd daarvoor, in 590, de Ierse monnik en missionaris Columbanus had gevestigd met zijn elf gezellen. Hoewel Autbertus liefst een teruggetrokken bestaan leidde, bleken zijn kwaliteiten te liggen in het opleiden van jonge geestelijken, het helpen van armen en noodlijdenden en bovenal het bekeren van zondaars. Zo bracht hij het tot bisschop van Cambrai en Arras en zelfs tot raadsman van de koning. Een legende vertelt hoe Autbertus broden liet bakken voor de armen (in een andere versie bakt hij ze eigenhandig). Het zal je dan ook niet verbazen dat hij de patroonheilige van de bakkers is geworden. Columbanus, van wie Autbertus zijn opleiding kreeg, is dan weer de schutspatroon van … de motorrijders. Deze übercoole heilige is nog steeds te vereren in het Italiaanse Bobbio.

 

De volledige versie van dit reisverhaal lees je in Motoren & Toerisme 2-2022 die vanaf 21 april in de winkel ligt.

Geschreven op 19 april 2022
© Motoren & Toerisme