RIP Phil Read

Met het overlijden van Phil Read verliest de Wegrace-wereld één van z’n meest legendarische namen. Read overleed tijdens de nacht van woensdag op donderdag op 83-jarige leeftijd in z’n slaap.

Read was een tijdsgenoot van andere racelegendes als Mike Hailwood en Giacomo Agostini. De uit Bedfordshire afkomstige Read maakte z’n GP-debuut in 1961 tijdens de Isle of Man TT, die destijds nog als Britse ronde van het Wegrace WK gold. Met een zege in de 350 cc-klasse van die TT boekte Read meteen ook z’n eerste overwinning in het WK. 

Phil Read in actie op de kwartliter Yamaha tijdens de GP van de DDR op de Sachsenring. Foto: Yamaha Racing

Twee jaar later werd Read als eerste Europese rijder aangeworven door Yamaha. De switch naar het Japanse merk en z’n tweetaktmachines grote stap voor de Engelsman, die de stiel geleerd op Britse viertakten. In 1964 veroverde  Read z’n eerste van vier wereldtitels in de  250cc-klasse. Dat Read in zowat alle GP-klassen trok blijkt uit het feit dat hij ook een wereldtitel in de 125 cc (op Yamaha) en twee in de 500 cc (op MVA Agusta) veroverde. Na een GP-carrière van 15 jaar stopte Read in 1976 met een 10e plaats in de eindstand van het WK 500cc. Op dat ogenblik stond Read in de schaduw van publieksfavoriet Barry Sheene. Read bleef in de jaren daarna nog actief in de Britse nationale racerij en sloot z’n carrière definitief af na de Isle of Man TT van 1982.

Phil Read was naast een begenadigde wegracer ook een gewiekste zakenman. Zo wist hij als één van de eerste GP-toppers een lucratieve helmendeal te sluiten, in dit geval met het toen nog Amerikaanse Premier Helmets. Niet alleen zou Premier replica's van Reads steevast zwart/wit geblokte helm produceren, maar de rijder verwierf in diezelfde deal ook de distributierechten voor de Britse markt van het merk.

 

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha Racing

Geschreven op 6 oktober 2022
© Motoren & Toerisme