RIP Jason Dupasquier

De GP van Italië van het voorbije weekend, werd overschaduwd door het dodelijke ongeval van Jason Dupasquier. De 19-jarige Zwitser kwam tijdens de eindfase van de tweede Moto3-kwalificatie ten val, tussen bocht 9 en 10 op het circuit van Mugello. Dupasquier was samen met de Japanner Ayumi Sasaki en Spanjaard Alcoba in een crash betrokken. Daarbij werd Dupasquier, die op dat moment in het midden van het circuit lag, aangereden door Sasaki. Het was ook op die plek waar de aanwezig medici de Zwitser probeerden te stabiliseren. Daarna werd hij per helikopter overgevlogen naar het Universitair Ziekenhuis van Firenze. De 19-jarige werd er geopereerd aan een aderbreuk in de thorax en onderging ook een hersenoperatie. Op zondagvoormiddag zou Dupasquier echter aan de gevolgen van z'n verwondingen overlijden.

In de aanloop naar de MotoGP-race op Mugello werd een minuut stilte ter nagedachtenis van de jonge Zwitser in acht genomen door de rijders uit alle GP-klassen.

Foto: Suzuki Racing

Eerder op de racedag had, gezien de ernst van het ongeval, Dupasquiers team (CarXpert Prüstel GP) ook al teamgenoot Ryusei Yamanaka teruggetrokken uit de Moto3-race. Daarnaast verzaakte ook Dupasquiers landgenoot Tom Lüthi aan de Moto2-race. 

Dupasquier kwam, via een seizoen in de Red Bull Rookies Cup, vorig jaar op 18-jarige leeftijd in het WK Moto3 terecht. Bij het Duitse CarXpert Prüstel GP-team was hij toen de teamgenoot van onze landgenoot Barry Baltus. Na een moeilijk eerste seizoen, waarin de jonge Zwitser geen WK-punten wist te scoren, was 2021 beter begonnen. Dupasquier had in de vijf eerste GP's van 2021 telkens punten weten te scoren en bekleedde voor de GP van Italië een verdienstelijke 10e plaats in de tussenstand. 

Dupasquier in actie tijdens de GP van Portugal. Foto: KTM Images/Polarity Photo - Rob Gray

Dupasquier kwam uit een echte motorsport-familie uit het Zwitserse Fribourg. Vader Philippe was eind jaren '90 een verdienstelijke rijder in de 125 cc Motorcross GP's. 

 

Tekst: BJ

Foto's: Prüsterl CarXpert GP, Suzuki Racing, KTM Images/Polarity Photo

Geschreven op 31 mei 2021
© Motoren & Toerisme